dziobak
30.05.2007, 18:03:55
witam mam takie pytanie... nie wiem czy w ogole jest taka mozliwosc... zaluzmy taka sytuacje:
osoba siada przed przegladarka, klika w guzik na stronie, ktory wykonuje zapytanie do bazy (ktore niestety trwa i trwa) i przez przybadek nacisnal na F5 lub odswierz, no i wlasnie... wlaczyl sie drugi select... baza w tym momencie wykonuje juz dwa zapytania... to pierwsze i to drugie klikniete (przez przypadek lub celowo)...
i tu stawiam pytanie: czy jest mozliwosc poinformowania bazy o tym ze tamto zapytanie juz jest nie potrzebne??
Sedziwoj
30.05.2007, 20:06:43
Po pierwsze byś musiał wiedzieć czy jest jakieś niepotrzebne...
po drugie mimo wszystko jak jest takie skomplikowane zapytanie, to powinno być jakoś buforowane.
dziobak
30.05.2007, 20:12:02
podaj mi jakies szczegoly... opisz co mam razumiec przez buforowanie i w jaki sposob to dziala??
Nie - nie ma możliwości przerwania wykonywania zapytania wysłanego do bazy.
W takiej sytuacji ewentualnie przerwie się wykonywanie samego skryptu (jeśli nie korzystamy z opcji chroniącej przez user aborting) ale na pojedyncze zapytanie nie ma to wpływu.
Jeśli chcesz zapobiec wielokrotnemu wykonywaniu danego zapytania, musisz tego dopilnować na poziomie aplikacji, nie bazy danych.
dziobak
3.06.2007, 22:24:20
hmmm a mozesz mi podac jakis przyklad bo nie bardzo wiem jak moglbym sie do tego zabrac...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.