Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js] zamiana tresci html w zaleznosci od parametru z bazy
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
cioop
czy za pomoca javascriptu mozna podmieniac zawartosc htmla?
mam szablon z opisami przedmiotow studiow i niektore sa po polsku a inne po angielsku.
Kod
<span><b>Język:</b> </span><span class="jezyk">PL</span> <span style="color: gray;">(PL - polski; EN - angielski)</span>
<span><b>Language of instruction:</b> </span><span class="jezyk">PL</span> <span style="color: gray;">(PL - Polish; EN - English)</span>

php laduje do polskiego albo angielskiego szablonu informacje o jezyku w postaci tekstu PL lub EN. teraz jest to <span>PL</span>. w tej chwili z boku w szablonie mam objasnienie PL - polski EN - angieslki albo PL - Polish EN - English, w zaleznosci od szablonu. Nie mam pomyslu, a chcialbym to zautomatyzowac, tak, zeby javascript podmienial odpowiedniao pobierany z bazy wyraz 'PL' na caly wyraz 'polski' lub 'Polish' w szablonie html.
pewnie da sie to jakos zalatwic dwoma switchami, ale nie wiem jak??
Kod
<script type="text/javascript">
var jezyk = {jezyk}; // to co w {} jest ladowane z php i bedzie mialo wartosc  'PL' albo 'EN'
switch(jezyk){
  case PL :
    document.getElementById('jezyk').value ="polski";
    break;
  case EN :
    document.getElementById('jezyk').value ="angielski";
    break;
}
</script>

Nie wiem tez w co to wsadzic w body, zeby mi sie wyswietlalo??
Kod
<body onLoad="jezyk();"><input type="text" id="jezyk" disabled="disabled"></body>

potrzebuje to zamieniac po stronie przegladarki. Czy to w ogole jest wykonalne.
Z gory dziekuje za pomoc
pbnan
Przerabiając Twój kod:
  1. <script type="text/javascript">
  2. function language() {
  3. var jezyk = {jezyk}; // to co w {} jest ladowane z php i bedzie mialo wartosc 'PL' albo 'EN'
  4. switch(jezyk){
  5. case PL :
  6. document.getElementById('jezyk').value ="polski";
  7. break;
  8. case EN :
  9. document.getElementById('jezyk').value ="angielski";
  10. break;
  11. }
  12. }

Wstaw to do HEAD.
  1. <body onLoad="language();"><input type="text" id="jezyk" disabled="disabled"></body>

Poza tym i tak nie wiem, o co Ci chodzi - albo jestem śpiący, albo bardzo kiepsko opisałeś problem...
cioop
tak, wielkie dzieki, dodalem tylko apostrofy i dziala, dokladnie tak, jak mi o chodzilo
jeszcze raz wielkie dzieki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.