Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js] drobny problem z eval();
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
qBK
Witam, mam następujący problem ajaxowo-javascriptowy:

Na stronie mam generowane masowo przez PHP <SELECTY> z różnymi opcjami do wyboru, wg wzorca

for($i=1; $i<25; $i++)
echo '<SELECT id="pole'.$i.'" ONCHANGE=change_display('.$i.')>'; // select może mieć id, name, nieważne
echo '<OPTION VALUE="dodaj">dodaj</OPTION>
<OPTION VALUE="zmien">zmien</OPTION>
<OPTION VALUE="usun">usun</OPTION>
</SELECT>';

czyli np. już w html-u
  1. <SELECT id="pole17" onchange="change_display(17);"> ...OPCJE... </SELECT>

Funkcja change_display ma zmieniać wyświetlanie różnych elementów na stronie, ale z tym sobie umiem poradzić.
Chodzi tylko o sprawdzenie wartości SELECTA pole17.

Próbowałem z evalem i getElementById oraz standardowymi odwołaniami typu selectedIndex ale nie udało mi się dojść do dobrego rozwiązania.

Chodzi o to, że zapytania

1. if(document.getElementById("pole17").value=="RENAME") alert('Zmieniamy'); // punkt wyjścia
  2. eval(if(document.getElementById("pole17").value=="RENAME") alert('Zmieniamy'););

działają, a nie umiem tego uogólnić, żeby zrobić funkcję zmiennej n i wywoływać f(n).
Próbowałem m.in.

1. f(n)
  2. {
  3. (ver1) if(document.getElementById(eval("pole"+n)).value=="RENAME") alert('Zmieniamy');
  4. (ver2) eval(if(document.getElementById("pole"+n)).value=="RENAME") alert('Zmieniamy'););
  5. }

i jeszcze różnych kombinacji z cudzysłowami itd. ale żadna z nich nie działa...

Liczę na waszą pomoc smile.gif
abc667
  1. function spr(nr)
  2. {
  3. if(docuemnt.getElementById("pole"+nr).value=="RENAME")
  4. {
  5. //costam
  6. }
  7. }

?
qBK
Hmm w sumie racja, działa, dzięki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.