Witam,
zanosze sie z zamiarem napisania gry internetowej i zanim sie do tego zabiore musze rozwiazac kilka problemow czysto przygotowawczych, analitycznych itp, jednym z nich jest wybor bazy danych. Wg. mnie lepszym rozwiazaniem jest zastosowanie postgresql-owej bazy ze wzgledu na trigery i inne uzyteczne rzeczy, z bazy nie bede pobieral duzej ilosci danych wiec to nei bedzie problemem. ale problem jest w innej dziedzinie, mianowicje jednym z elementow gry bedzie podliczanie punktow o pewnej (lub pewnych) godzinach, np codziennie o 24 lub o 24 i 12. i teraz zastanawiams ie jak to zrobic, nasuwa mi sie rozwiazanie nie bardzo eleganckie, czyli w skrypcje php wrzuce linijke do sprawdzania daty i jesli skrypt wykryje ze przeszlismy za 12/24 to uruchomi skrypt odpowiedzialny za podliczenie punktow (oczywiscie kilka zabezpieczen aby skrypt nie wywolal sie dwa razy itp bedzie zrobione). ale tak szczerze mowiac wydaje mi sie ze takie cos powinno byc inaczej zrobione, jak byscie Wy to rozwiazali? czy w trigerze sie cos takiego da wrzucic? wydaje mi sie ze trigger uruchamia sie na konkretne zdarzenie tylko, nie da sie go wywolac o ktorejs godzinie, a moze jakas procedurka? tylko jaka?
I jeszcze jedno pytanie, a moze lepiej dac sobie spokoj z Postgresql-em i zrobic to w Mysql a calosc obudowac poprostu w PHP?
ps. nie prosze o gotowca, tylko algorytm