no tak działanie MVC już kojarzę chyba: zasadniczo kontroler kontroluję

:P, model wybiera sobie dane i widok "oprawia" dane w HTML no albo do innego formatu... zależnie od potrzeb, jednak nie o to chodzi
no i jeszcze względnie FrontController zajmuje się przetwarzaniem zapytania...
no dobra to postaram się teraz konkretniej...
Struktura bazy prosta:
Uzytkownik
id | ksywa
News
id | tytul | tresc | autor | data
i dorzućmy jeszcze
Galeria
id | tytul_zdjecia | opis | dodal
złączenia na News.autor=Uzytkownik.id i Galeria.dodal=Uzytkownik.id to chyba oczywiste

no i teraz dumamy nad przyjętą architekturą... obiektówka + MVC + DRY, to chyba rozsądne nieprawdaż?
zrobimy sobie zapytanie w np.
getOne w modelu Newsa
SELECT jakieś kolumny FROM News LEFT JOIN Uzytkownik ON News.autor=Uzytkownik.id WHERE id=7
potem w getOne w modelu Galerii zapytanie staje się całkiem podobne stąd już pewien problem IMO z DRY...
dlatego się zastanawiałem czy bardziej sensowne nie będzie zrzucenie wyboru zapytania odnośnie autora na model Uzytkownika ale to by stworzyło dużo niepotrzebnych zapytań, dlatego ni jedno, ni drugie rozwiązanie nie podoba mi się i myślałem że jest jakiś inny sposób... jest? bądź co bądź wg takich obiektowych założeń wyciągnięcie ksywy autora nie jest w gestii modelu Newsa ani Galerii, nieprawdaż? czy może się mylę?

Cytat
Ja dane składuję w tablicach wielowymiarowych
hmmm no ja stwierdziłem że do tego są obiekty i jego atrybuty..., ale jeszcze zobaczę jak mi to wyjdzie wszystko
w każdym razie wielowymiarowość tej tablicy polega na tym że "zamieszczasz w nim" obiekt innej klasy
czyli dla naszego przykładu masz tablicę:
<?php
$obiekt=array('id' => 7, 'tytul' => 'Jakiś tytuł', 'autor' => array('id' => 3, 'ksywa' => 'zimi'), 'data' => '2007-06-29'); ?>
czy po prostu na tym, że masz dane zgromadzone w wielowymiarowej tablicy bo takie były potrzeby skryptu? jeśli to pierwsze, to wg mnie ta architektura jest w sumie bałaganem już, bo gdybyśmy chcieli dorzucić oprócz autora jeszcze kilka złączeń do tabel które obsługują oddzielne modele, to tym sposobem przeciążamy nasz model Newsa i tworzymy klasę boską... co AFAIR jest błędem

no ale w sumie się nie znam

dlatego przecież pytam

dobrze mówię czy źle?

PS. mam nadzieje, że jaśniej sformułowałem swoje wątpliwości...
może jednak ktoś się zlituję..., chciałbym jednak znaleźć odpowiedź na moje pytanie