Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: w firmach dane są wprowadzane za pomocą SQL - nie rozumiem?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
rooki
Znam SQL i Oracle, uczyłem się poleceń w SQL wydawanych w programie SQLplus za pomocą których można tworzyć tabele, wprowadzać dane, znajdować dane itd do bazy danych Oracle. No więc znam język SQL, a mógłby mi ktoś wyjaśnić co to mi daje ? biggrin.gif Bo jakoś nie wyobrażam sobie żeby w jakiejś firmie ktoś wprowadzał dane do bazy danych wpisując "INSERT INTO ..........." i w ogóle wszystko robił za pomocą SQL'a.
JaRoPHP
Ciekawy sposób nauki - uczysz się, nie zastanawiając się, co Ci da znajomość jakiejś technologii.

Cytat
Bo jakoś nie wyobrażam sobie żeby w jakiejś firmie ktoś wprowadzał dane do bazy danych wpisując "INSERT INTO ..........." i w ogóle wszystko robił za pomocą SQL'a.
Ktoś (np. księgowy) nie będzie nawet wiedział, że dane zapisywane są do bazy danych - po prostu jakieś pola uzupełni, nacisniej przycisk OK i tyle. To jest z punktu widzenia "ktosia smile.gif".
Natomiast ktoś inny (programista) musi ów program (z którego korzysta księgowy) napisać, tak aby działał. I właśnie od programisty wymaga się znajomości sql-a.
rooki
Ale przecież programu do obsługi bazy danych nie napisze administrator baz danych Oracle tylko programista np. języka C/C++/C# znający się również na SQL. A może np. Oracle udostępnia jakieś kreatory do tworzenia takich programów, w których na formularz (jak ma to miejsce np. w Visual Studio 2005) wstawia się np. buttony, textboxy i tylko je oprogramowuje ?
nitro18
nie C++ tylko programista PHP...
UDAT
Cytat(rooki @ 6.07.2007, 13:12:08 ) *
Ale przecież programu do obsługi bazy danych nie napisze administrator baz danych Oracle tylko programista np. języka C/C++/C# znający się również na SQL. A może np. Oracle udostępnia jakieś kreatory do tworzenia takich programów, w których na formularz (jak ma to miejsce np. w Visual Studio 2005) wstawia się np. buttony, textboxy i tylko je oprogramowuje ?

Poszukaj o Oracle Forms.
rooki
Oracle Forms - o dzięki - interesujące smile.gif
SongoQ
Cytat
nam SQL i Oracle, uczyłem się poleceń w SQL wydawanych w programie SQLplus za pomocą których można tworzyć tabele, wprowadzać dane, znajdować dane itd do bazy danych Oracle. No więc znam język SQL, a mógłby mi ktoś wyjaśnić co to mi daje ?
Twierdzisz ze znasz ORACLE narzedzie SQLplus i tak naprawde nie wiesz co Ci to daje to wedlug mnie nie znasz tego lub poznales podstawy.

Cytat
Ale przecież programu do obsługi bazy danych nie napisze administrator baz danych Oracle tylko programista np. języka C/C++/C#

Nie wiem czy wiesz ale administracja oraclem to nie tylko znajomosc narzedzi lecz jego skladnia, znajomosc perspektyw, tabel systemowych itd a do tego dostajesz sie tylko i wylacznie SQLem.
rooki
SongoQ znam dobrze SQL i PL/SQL, ale nie dane mi było dowiedzieć się jak tworzone są programy wykorzystujące SQL stąd moje zapytanie, bo świadom jestem tego że osoba wprowadzająca dane do bazy danych wprowadza je za pomocą programu a nie pisząc polecenia SQL, zainteresowały mnie Oracle Forms smile.gif
SongoQ
Nie wyobrazam sobie zeby to bylo z palca dlaczego nie wygodne, nastawione na mase bledow i wiele utrudnien. Wez sobie pod uwage ze programisci raczej nie sa zatrudniani do wklepywania danych. Formsy to 1 z przykladow rownie dobrze moze byc PHP Java lub obojetnie jaki jezyk wykorzystujacy sterownik bazy danych.
rooki
dziękuję za wyjaśnienia i pomoc wszystkim party.gif
Reigon
Cytat(rooki @ 6.07.2007, 11:12:08 ) *

Tak jest, np. w Oracle 10g jest taka mozliwosc, wspomniane wczesniej Forms, albo Oracle Portal. Nauczyles sie podstaw to teraz mozesz uczyc sie dalej (np. pl/sql, administracja bazami, itp) - jezeli nie wiesz juz zupelnie co mozesz dzieki temu robic
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.