Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] Otwieranie i zamykanie połączenia z bazą
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
RubiX
Witam smile.gif

Napisałem w życiu już pare skryptów opartych o bazę MySQL, ale ostatnio zaczęło mnie dręczyć 1 pytanie.
Mianowicie czy te skrypty są bezpieczne ?
Problem polega w tym że zawsze oczywiście łączyłem się z bazą danych, ale nigdy niezamykałem połączenia (czyli mysql_close) !
Czy przez to skrypt jest mniej bezpieczny ? i czy trzeba zamykac łączeniez bazą danych ? Proszę o odpowiedź i pomoc smile.gif
flv
http://pl.php.net/mysql_close

Czytaj manuala, połączenie z bazą jest zamykane automatycznie po wykonaniu skryptu.
kwiateusz
o ile pamiętam to php samo zamyka połączenie po zakończeniu wykonywania skryptu o ile nie używasz pconnect
RubiX
Okej wielkie dzięki smile.gif niewiedziałem dlatego zapytałem chyba po to jest to forum smile.gif dzieki za odp czyli wiem ze sa bezpieczne smile.gif
fr33d0m
Wybaczcie że odkopuje tak stary temat, ale był to pierwszy wynik google na moje zapytanie, a temat nie do końca wyjaśnił mój problem.
Po wykonaniu skryptu połączenie z bazą jest zamykane automatycznie, ale co w przypadku gdy na stronie mamy takie coś np.

1. ...
  2. $Dane_z_DB = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT kontakt FROM tabela WHERE user ='$login'"));
  3. echo $Dane_z_DB['kontakt'];

echo $Dane_z_DB['kontakt']; // czy takie wyświetlanie danych na stronie jest poprawne? czy połączenie z bazą po wyświetleniu danych zostanie zamknięte? bo teoretycznie skrypt nie zakończył działania bo wciąż wyświetla, tak? czy jestem w błędzie?

Pytam bo w statystykach phpMyAdmin (krasnal) pokazuje mi ciągły wzrost zapytań(select 5,27 %,change db 10,95 %,show status 78,31 %) mimo iż na stronie nic nie odświeżam....
"Statystyki zapytań: Od rozpoczęcia jego pracy, do serwera zostało wysłanych 13 197 zapytań"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.