Od jakiegoś czasu nadzoruję powstawanie pewnego projektu, doszedłem do etapu planowania wykorzystania strategicznych technologii wspomagających działanie mojego programu. Pojawiło się pytanie o dobór bazy danych.
Jest to dla mnie poważny problem natury strategicznej, gdyż dobre rozplanowanie całego przedsięwzięcia zaowocuje mniejszymi kosztami realizacji w przyszłości. Niestety na temat baz danych wiem tylko tyle, że są i do czego służą, znam ich nazwy i wiem, że składają się z tabeli, wierszy i kolumn... to nie jest dużo.
I dlatego proszę was o pomoc w doborze odpowiedniej bazy danych... kilka plusów i minusów z zastosowania danej bazy, jakie są trudności itp. Kilka słów przemawiających za bazą i przeciw niej.
Aby ułatwić opowiem trochę o moim projekcie, żeby ten post rybą i głupotą nie trącił

Program ma działać na stacji użytkownika jako wtyczka do przeglądarki, ma tłumaczyć strony internetowe. Jednak wszystkie obliczenia mają być dokonywane po stronie serwera, który to wszystkie dane (dodam, że będzie ich sporo bo języków obsługiwanych też będzie sporo) będzie przechowywał w bazie danych.
Proces:
1) Klient przetwarza kod strony na taki by był rozpoznawany przez program tłumaczący.
2) Dane przesyłane są do serwera
3) Serwer analizuje tekst
4) Serwer pobiera niezbędne dane języka tłumaczonego i oryginalnego potrzebne do przetłumaczenia tekstu
5) Serwer tłumaczy
6) Serwer wysyła wynik do klienta
7) Klient kompiluje tekst z kodem strony i wyświetla w oknie przeglądarki
Zastanawiam się nad oraclem bo podobno najszybszy jest i w dodatku śmiga pod linuxem jeszcze wydajniej niż na windzie. Z programistą się nie mogę skonsultować bo