Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problemy z mail()
Forum PHP.pl > Forum > PHP
vi-valdi
Czy ustawienia serwera mogą wpłynąć na odrzucanie maili wysyłanych za pomocą funkcji mail().
Napewno nie ma błędu w skrypcie ponieważ posiadam kilka kont pocztowych i tylko na jedno mail nie dochodzi.
delorian
Cytat
Czy ustawienia serwera mogą wpłynąć na odrzucanie maili wysyłanych za pomocą funkcji mail().

Jeśli chodzi o serwer odbierający pocztę to jak najbardziej. Nawet po ustawieniu odpowiednich nagłówków serwer będzie wiedział, że skrypt pochodzi od skryptu.
vi-valdi
czy można to jakos ominąć
s_w_ir
Ja nie wiem, al e chciałem napisać że jak ostatnio wysyłałem maila z załącznikiem na o2.pl, to mail doszedł tak że było widać wnętrzności tzn. mime-y, i wszystkie kody, a mail(jego treść zajmowała tyle co mail z załącznikiem(prawidłowo).Może to był błąd mojego kodu jeszcze nie wiem, ale od tamtej pory gdy wysyłam zwykłe mail na ten serwer to jest jakby zablokowany na mój serwer i mnie odrzuca. Sprawdzałem na interi i wszystko działa(znaczy załączników nie bo sie cykałem że mnie znowu zablokują). To tyle ode mnie.
comzit
A ja mam inny problem.
Ustawiam odpowiednią wartosc dla naglowkna FROM. Ale jak przychodzi odpowiedz to dolaczone sa dane serwera poczty, smtp itd. Czy to moze zalezec od konfiguracji serwera poczty?
s_w_ir
Ja mysle ze raczej zalezy to od Twojego skryptu wysyłającego maila, pokaz kawalek to sie oblooka, bo puki co to malo moge powiedziećL:)
vi-valdi
Może ktoś jeszcze ma przemyślenia na ten temat.
dzieciol4
tak ja mam poniewaz z pol roku temu sie nad tym meczylem, funkcja mail o ile wiem nie mozna wyslac e-maila do kont pocztowych znajdujacych sie na onet i wp (nie dochodza) za to na interie i prywatne dochodza, nawet pisalem do adminow wp i onmetu i mi odpisali ze mam sobie dokladniej manual poczytac (beszczelnosc biggrin.gif ) no ale w kazdym razie znalazlem w interku napuisana przez kogos klase do wysylania maili przez SMTP i teraz wszystko smiga jak chcesz [przesle ci ja
smook
Conajmniej dwa razy w tygodniu wysyłam newsletter do osób wśród których około 9 tys stanowią adresy onetu + pare tys. wp i nie zauważylem problemu o którym piszesz. Wysyłam korzystając z php i funkcji mail()
menic
A moze nie zauwazyles bo skad niby maja wiedziec ze dostali akurat list laugh.gif
menic
@serafin: mam caly pakiet addserw i tam jest tongue.gif
uboottd
Cytat
nawet pisalem do adminow wp i onmetu i mi odpisali ze mam sobie dokladniej manual poczytac (beszczelnosc biggrin.gif )

I jak znam zycie mieli absolutna racje. Funkcja mail wysyla do dowolnego serwera pocztowego, i jak zrobisz to _prawidlowo_ to taki mail jest nie do odroznienia od maila napisanego przez czlowieka. Pewnie wysylales tego maila takiego ze mozna sie go bylo wystraszyc.
comzit
Oczywiście, że nie jest istotny adres odbiorcy, ale skrypt który wysyła wiadomość.
Tylko, że mój taki prosty skrypcik na jednym serwerze dobrze wysyła a na innym w polu od otrzymuję doklejone coś takiego np. adresnadawcy@smtp...itd.
A skrypt wyglada tak:

[php:1:d4e5937f11]<?php
$tresc = "Wiadomosc: ".$_POST['temat']."rn";
$tresc .= "rn";
$tresc .= "Wiadomość:n".$_POST['tresc']."rn";
$tresc .= "rn";
$tresc .= "E-mail nadawcy: ".$_POST['od']."rn";
$tresc .= "Telefon: ".$_POST['tel']."n";
$tresc .= "Kontakt: ".$_POST['kon']."n";
$od = $_POST['od'];
$opcja = "From: $od";

if (mail("info@jakasdomena.pl", "Wiadomość z formularza www", $tresc, $opcja)){
echo "Dziekujemy za wysłanie zapytania.";
}

?>[/php:1:d4e5937f11]
vi-valdi
Mój skrypt do wysyłania maila wygląda tak:

Dane: $nazwisko, $email, $pytanie pochodzą z formularza

[php:1:c41f05dac7]<?php

$adres = "adres@domena.pl";
$temat = "Temat listu";
$tresc = "OD: $nazwisko nEMAIL: $email nPYTANIE: $pytanie n";

$headers ="From: $email <$email>n";
$headers .= "X-Priority: 3n";
$headers .="X-MSMail-Priority: Normaln";
$headers .= "Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2n";
$headers .="Content-Transfer-Encoding: quoted-printablen";

mail($adres, $temat, $tresc, $headers);

?>[/php:1:c41f05dac7]

i na jedno konto (w EXPRO) maile nie dochodzą, a na inne dochodzą.
Czy pominołem coś ważngo w $headers, że mail jest odrzucany.
smook
Cytat
A moze nie zauwazyles bo skad niby maja wiedziec ze dostali akurat list laugh.gif

Pewnie stąd że nie dostaje stamtąd zwrotów, ani potwierdzeń w logach, a dodatkowe potwierdzenia mam z refererów ludzi wchodzących na stronę, oraz ze statystyk i analizy ruchu (wiem m.in. kto kiedy wchodził na stronę).

Wysyłam w taki sposób
Kod
//  (costam costam)

$nadawca="moj@adres.pl";

$mail_od="Moja Nazwa <moj@adres>";

$mailer="php ".phpversion();

$naglowek="MIME-Version: 1.0rn";

$naglowek.="Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2rn";

$naglowek.="Return-Path: $nadawcarn";

$naglowek.="From: $mail_odrn";

$naglowek.="Reply-To: $mail_odrn";

$naglowek.="X-Mailer: $mailer";

//  (costam costam)

mail($email,$temat,$zawartosc,$naglowek,"-f $nadawca");

//  (costam costam)

Korzystam z serwera wykupionego w Netart.pl.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.