vi-valdi
9.11.2003, 23:34:29
Czy ustawienia serwera mogą wpłynąć na odrzucanie maili wysyłanych za pomocą funkcji mail().
Napewno nie ma błędu w skrypcie ponieważ posiadam kilka kont pocztowych i tylko na jedno mail nie dochodzi.
delorian
10.11.2003, 00:15:16
Cytat
Czy ustawienia serwera mogą wpłynąć na odrzucanie maili wysyłanych za pomocą funkcji mail().
Jeśli chodzi o serwer odbierający pocztę to jak najbardziej. Nawet po ustawieniu odpowiednich nagłówków serwer będzie wiedział, że skrypt pochodzi od skryptu.
vi-valdi
10.11.2003, 00:22:06
czy można to jakos ominąć
s_w_ir
12.11.2003, 00:40:55
Ja nie wiem, al e chciałem napisać że jak ostatnio wysyłałem maila z załącznikiem na o2.pl, to mail doszedł tak że było widać wnętrzności tzn. mime-y, i wszystkie kody, a mail(jego treść zajmowała tyle co mail z załącznikiem(prawidłowo).Może to był błąd mojego kodu jeszcze nie wiem, ale od tamtej pory gdy wysyłam zwykłe mail na ten serwer to jest jakby zablokowany na mój serwer i mnie odrzuca. Sprawdzałem na interi i wszystko działa(znaczy załączników nie bo sie cykałem że mnie znowu zablokują). To tyle ode mnie.
comzit
14.11.2003, 16:28:33
A ja mam inny problem.
Ustawiam odpowiednią wartosc dla naglowkna FROM. Ale jak przychodzi odpowiedz to dolaczone sa dane serwera poczty, smtp itd. Czy to moze zalezec od konfiguracji serwera poczty?
s_w_ir
14.11.2003, 20:16:52
Ja mysle ze raczej zalezy to od Twojego skryptu wysyłającego maila, pokaz kawalek to sie oblooka, bo puki co to malo moge powiedziećL:)
vi-valdi
23.11.2003, 04:54:29
Może ktoś jeszcze ma przemyślenia na ten temat.
dzieciol4
24.11.2003, 10:16:50
tak ja mam poniewaz z pol roku temu sie nad tym meczylem, funkcja mail o ile wiem nie mozna wyslac e-maila do kont pocztowych znajdujacych sie na onet i wp (nie dochodza) za to na interie i prywatne dochodza, nawet pisalem do adminow wp i onmetu i mi odpisali ze mam sobie dokladniej manual poczytac (beszczelnosc

) no ale w kazdym razie znalazlem w interku napuisana przez kogos klase do wysylania maili przez SMTP i teraz wszystko smiga jak chcesz [przesle ci ja
smook
24.11.2003, 12:37:53
Conajmniej dwa razy w tygodniu wysyłam newsletter do osób wśród których około 9 tys stanowią adresy onetu + pare tys. wp i nie zauważylem problemu o którym piszesz. Wysyłam korzystając z php i funkcji mail()
menic
24.11.2003, 12:45:52
A moze nie zauwazyles bo skad niby maja wiedziec ze dostali akurat list
menic
24.11.2003, 14:39:55
@serafin: mam caly pakiet addserw i tam jest
uboottd
24.11.2003, 14:57:38
Cytat
nawet pisalem do adminow wp i onmetu i mi odpisali ze mam sobie dokladniej manual poczytac (beszczelnosc

)
I jak znam zycie mieli absolutna racje. Funkcja mail wysyla do dowolnego serwera pocztowego, i jak zrobisz to _prawidlowo_ to taki mail jest nie do odroznienia od maila napisanego przez czlowieka. Pewnie wysylales tego maila takiego ze mozna sie go bylo wystraszyc.
comzit
24.11.2003, 17:52:39
Oczywiście, że nie jest istotny adres odbiorcy, ale skrypt który wysyła wiadomość.
Tylko, że mój taki prosty skrypcik na jednym serwerze dobrze wysyła a na innym w polu od otrzymuję doklejone coś takiego np. adresnadawcy@smtp...itd.
A skrypt wyglada tak:
[php:1:d4e5937f11]<?php
$tresc = "Wiadomosc: ".$_POST['temat']."rn";
$tresc .= "rn";
$tresc .= "Wiadomość:n".$_POST['tresc']."rn";
$tresc .= "rn";
$tresc .= "E-mail nadawcy: ".$_POST['od']."rn";
$tresc .= "Telefon: ".$_POST['tel']."n";
$tresc .= "Kontakt: ".$_POST['kon']."n";
$od = $_POST['od'];
$opcja = "From: $od";
if (mail("info@jakasdomena.pl", "Wiadomość z formularza www", $tresc, $opcja)){
echo "Dziekujemy za wysłanie zapytania.";
}
?>[/php:1:d4e5937f11]
vi-valdi
24.11.2003, 19:20:14
Mój skrypt do wysyłania maila wygląda tak:
Dane: $nazwisko, $email, $pytanie pochodzą z formularza
[php:1:c41f05dac7]<?php
$adres = "adres@domena.pl";
$temat = "Temat listu";
$tresc = "OD: $nazwisko nEMAIL: $email nPYTANIE: $pytanie n";
$headers ="From: $email <$email>n";
$headers .= "X-Priority: 3n";
$headers .="X-MSMail-Priority: Normaln";
$headers .= "Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2n";
$headers .="Content-Transfer-Encoding: quoted-printablen";
mail($adres, $temat, $tresc, $headers);
?>[/php:1:c41f05dac7]
i na jedno konto (w EXPRO) maile nie dochodzą, a na inne dochodzą.
Czy pominołem coś ważngo w $headers, że mail jest odrzucany.
smook
22.12.2003, 17:40:37
Cytat
A moze nie zauwazyles bo skad niby maja wiedziec ze dostali akurat list

Pewnie stąd że nie dostaje stamtąd zwrotów, ani potwierdzeń w logach, a dodatkowe potwierdzenia mam z refererów ludzi wchodzących na stronę, oraz ze statystyk i analizy ruchu (wiem m.in. kto kiedy wchodził na stronę).
Wysyłam w taki sposób
Kod
// (costam costam)
$nadawca="moj@adres.pl";
$mail_od="Moja Nazwa <moj@adres>";
$mailer="php ".phpversion();
$naglowek="MIME-Version: 1.0rn";
$naglowek.="Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2rn";
$naglowek.="Return-Path: $nadawcarn";
$naglowek.="From: $mail_odrn";
$naglowek.="Reply-To: $mail_odrn";
$naglowek.="X-Mailer: $mailer";
// (costam costam)
mail($email,$temat,$zawartosc,$naglowek,"-f $nadawca");
// (costam costam)
Korzystam z serwera wykupionego w Netart.pl.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.