postanowiłem rozwinąć swój projekt do przodu ;] panel logowania oparty o sesje. Problem polega na tym, że dopisałem formularz dodaj nowy user. Tutaj zrobiłem zrobiłem sprawdzenie czy dla nowego użytkownika istnieje już login, następnie sprawdza czy hasło i powtórzone są identyczne i czy pole hasło nie jest puste. problem polega na tym że skypt wykonuje się jeżeli wpiszem login istniejącego już usera wywali nam komunikat użytkownik już istnieje. Jak dodamy nowego usera skrypt się nie wykona. Poniżej zamieszczam skrypcik:
<?php // odbieramy dane z formularza $login = $_POST['login']; $pytanie = $_POST['pytanie']; $haslo = $_POST['haslo']; $haslo1 = $_POST['haslo1']; $dzial = $_POST['dzial']; $stanowisko = $_POST['stanowisko']; $nazwa = $_POST['nazwa']; $telefon = $_POST['telefon']; $mail = $_POST['mail']; $data = $_POST['data']; $query = "SELECT login FROM userzy WHERE login='".$login."'"; $nick = $r['login']; if($haslo === $haslo1) { if($login and $pytanie and $haslo and $dzial and $stanowisko and $nazwa and $telefon and $mail and $data) { //laczenie z bd //echo 'dodajemy rekordy'; $ins = @mysql_query("INSERT INTO userzy SET login='$login', pytanie='$pytanie', haslo=md5('$haslo'), nazwa='$nazwa', dzial='$dzial', stanowisko='$stanowisko', telefon='$telefon', maila='$mail', data='$data'"); } else } // else {echo ' źle powtórzyłeś hasło'; exit;} } ?>
Proszę o pomoc w odnalezieniu błędu.
pozdrawiam i miłego dzionka ;]