Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Wyszukiwanie ciagu znakow w tekscie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukash82
Witam ponownie. Chcialbym wrocic do pytania o wyszukiwanie ciagu znakow w danym tekscie. Mecze sie juz z tym kolejny dzien i dalej nie chce mi to dzialac. Poprawilem poprzednia wersje i teraz juz mam cos takiego:
  1. <?php
  2. $text = "Adres 1: adres1@adres1.pl, Adres 2: adres2@adres2.pl, Adres 3: adres3@adres
    3.pl, Adres 4: adres4@adres4.pl, "
    ;
  3.  preg_match("/[ ]?([a-z0-9_-]+@[a-z0-9_-]+.[a-z0-9_-.]+)+?[ ]?/", $text, $matches);
  4.  $count = count($matches);
  5.  if ($count > 0) {
  6. print "Znaleziono pasujące do wzorca dane:<br>";
  7. $i=0;
  8. while ($i < $count) {
  9.  print "- $matches[$i]<br>";
  10.  $i++;
  11. }
  12.  } else {
  13. print "Nie znaleziono pasujących do wzorca danych!";
  14.  }
  15. ?>

Ten kod wyglada terotycznie dobrze i nawet dzialal ale niestety cos mu sie stalo i teraz juz nie chce dzialac i nie wiem wlasnie czemu. Blad jaki sie wyswietla to:

Warning: Compilation failed: range out of order in character class at offset 38 in c:\usr\krasnal\www\inne\nowy.php on line 3
Nie znaleziono pasujacych do wzorca danych!

Warunek do przeszukiwania jest dobry. Petla tez wyglada ok. Juz sam nie wiem co w tym kodzie jest zle... Moze widzicie tu jakis blad, przez ktory mi to sie sypie albo wiecie jak sie zabrac za ten problem w inny sposob? Pozdrawiam
kossa
na pierwszy rzut oka

Cytat
print "- $matches[$i]<br>";

1. <?php
  2. echo "- ".$matches[$i]."<br>";
  3. ?>

preg_match nie analizowałem

Łukasz
lukash82
Hej. No niestety to chyba nie to. Zastapilem ta linijke i dalej wyskakuje ten sam blad.../
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.