Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konferencja PHP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
chief
21 listopada 2003 na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu odbędzie się konferencja php. Zakres tematyczny konferencji to zarówno podstawy dla początkujących (autoryzacja, programowanie obiektowe) oraz porady dla średniozaawansowanych programistów (bezpieczeństwo skryptów php) jak również nowinki (PHP5, SQLite). Konferencja jest "non-profit", więc wstęp na wszystkie wykłady jest darmowy :)

Agendę i więcej informacji znajdziesz na stronie konferencji: http://www.maciaszek.pl/phpcon/
spenalzo
Hm, nie powiem - ciekawie sie zapowiada smile.gif
Szkoda tylko że tak akurat 21.11 - trzeba bedzie wybrać :|
kurtz
hmm niezle "wstrzelony" termin. i zaskoczenie - pozytywne ;)
.dragonfly
Chialbym dowiedziec sie czy podobna impreza odbedzie sie takze w innych miastach?
chief
Cytat
Chialbym dowiedziec sie czy podobna impreza odbedzie sie takze w innych miastach?

Planujemy podobną imprezę w Gdańsku, ale w bliżej nieokreślonej przyszłości. Na razie skupiamy się na tej konferencji i nie myślimy jeszcze o przyszłości :)
Seth
Przegladalem sobie wlasnie strone konferecji ale poza tematem: "SQLite-nowa alternatywa dla baz danych MySQL i PostgreSQL (porównanie możliwości, wydajność i aspekty praktyczne)" nie ma nic interesujacego. Szkoda, ze wczesniejsza konferencja organizowana (?) przez kurtza nie doszla do skutku.
kurtz
Hej
Cytat
Przegladalem sobie wlasnie strone konferecji ale poza tematem: "SQLite-nowa alternatywa dla baz danych MySQL i PostgreSQL (porównanie możliwości, wydajność i aspekty praktyczne)" nie ma nic interesujacego. Szkoda, ze wczesniejsza konferencja organizowana (?) przez kurtza nie doszla do skutku.
Rowniez zaluje - chco traktuje to jako silny element motywujacy. Nadal duzo rzeczy zostalo juz prygotowanych i nadal sponsorzy nie wycofali sie ze wsparcia. Moze spotkanie w poznaniu z newcomo cos wniesie (po cichu mam nadzieje ze fajnie by bylo).

Pozdrawiam
Bulka
napewno będe smile.gif
nobody
Wiec moze zbierze sie jakas konkretna ekipa z Lublina i okolic :?:
Pozdro.
piotrek8
ekstra jestem 68 osoba na liscie rezerwowej... czy ktos sie jeszcze zapisal...
tiraeth
Ja ide.. jestem 63 na liście rezerwowych sad.gif Szkoda. Ale mam skrytą nadzieje, że... smile.gif
itsme
ja 77 ale w liscie glownej :-)
spenalzo
To trzeba sie było zapisać? Ale qpa.... smile.gif Mówi się trudno - przyjdę przez okno popatrzeć biggrin.gif

PS. Joke smile.gif
piotrek8
Cytat
Ja ide.. jestem 63 na liście rezerwowych sad.gif Szkoda. Ale mam skrytą nadzieje, że... smile.gif

jak sie mieszka w poznaniu to ozna isc, ja raczej z koszalina nie przyjade... choc widze ze miejsce u Ciebie - Wrocław
dragossani
Jak sobie wybierałem na miejsce urodzin Poznań to wiedziałem co robię. :wink:
escaflowne
Amen, bracie! biggrin.gif
No i po konferencji... Teraz tylko z niecierpliwością czekam na materiały zaprezentowane podczas konferencji, które mają się ok. poniedziałku pojawić na stronie WWW konferencji smile.gif
Nie powiem, było ciekawie, ale pod koniec wykładu gościa z sote.pl, zaczęłem nieco przysypiać aaevil.gif
chief
Cytat
Amen, bracie! :D
No i po konferencji... Teraz tylko z niecierpliwością czekam na materiały zaprezentowane podczas konferencji, które mają się ok. poniedziałku pojawić na stronie WWW konferencji :)
Nie powiem, było ciekawie, ale pod koniec wykładu gościa z sote.pl, zaczęłem nieco przysypiać :twisted:

Do poniedziałku na pewno materiały się pojawią, gdyby pojawiły się szybciej dam znać. Również do poniedziałku pojawią się zdjęcia z konferencji.

Jak wrażenia? Jakieś uwagi? Jest sens robienia tej imprezy cyklicznie?

p.s. Widziałem, że na moim wykładzie kilku centralnie spało. Mam cichą nadzieję, że to przez późną porę ;-)

Radek
escaflowne
Cytat
Jak wrażenia? Jakieś uwagi? Jest sens robienia tej imprezy cyklicznie?

p.s. Widziałem, że na moim wykładzie kilku centralnie spało. Mam cichą nadzieję, że to przez późną porę ;-)

Radek

No to teraz wiem, czemu nazwano Cię "wodzem" biggrin.gif
Jeżeli chcesz znać moje zdanie, to uważam, że taka "impreza" powinna się odbywać co rok, bez wyjątków smile.gif
To że ludzie na Twoim wykładzie przysypiali, to faktycznie chyba wina późnej pory. Mnie tam akurat wykład się podobał.

Łukasz
itsme
hmm moje wrazenia jak powiedzial Wasz BOSS prosi o uwagi krytyczne:

:arrow: podpisy dla poczatkujacych i sredniozaawansowanych oraz przerwa obiadowa pojawily sie 2-1 dzien przezd zjazdem ... a szkoda gdyz do Poznania trafilem dzien wczesniej aby moc od poczatku byc zas spokojnie moglem wpasc na 2 wyklad i mialem takie ladne polaczenie.
:arrow: Wykład 1. Autoryzacja w php Wojciech Rutkowski - nie wiele pamietam (co jest zlym objawem) nie zainteresowal mnie za bardzo wyklad troszeczke za mało powiedziane - zbyt pobieznie potraktowany temat a szkoda
:arrow: Wykład 2. Programowanie obiektowe w php Adam Nowotny. Dla początkujących. Tak się zdarzyło że ja czuję się nadal początkującym w tym zakresie. To co zrobił Adam prędzej odstraszyło niż zainteresowało. Zresztą jak się póżniej okazało z błędami przedstawiał pewne teorie. Zaś co do slajdów wyglądało to tak jakby pierwszy raz je na oczy widział.
:arrow: Wykład 3 php 5 w praktyce - możliwości, wydajność, migracja. php 5 vs PHP4 Robert Janeczek, miałem nie chwalić ale to co zrobił Robert nazywę profesjonalizmem. Nie pozwolił nikomu na skoncentrowaniu się na czymś innym niż wykład. Obudził całą salę swoim docipem entuzjazmem i zaangażowaniem (niestety u poprzedników nie było tych cech). Najlepszy wykład najciekawiej poprowadzony, Robert był najlepiej przygotowany. Przyznawał się że czegoś nie wie jednocześnie zaznaczając ze odpowie w okresie pozniejszym.
:arrow: Wykład 4 Bezpieczeństwo skryptów php Marek Jakubowicz, Sote.pl. Jeden z ciekawszych tematów, niestety .... spać mi się chciało. Nie ze zmeczenia ale Marek miał taki monotonnny wykład. Aczkolwiek dowiedziałem się paru rzeczy ciekawych. Jedna znaczna uwaga - na konferencje wykładowcy winni przygotować slajdy z tydzień wcześniej bo polskie litery w innej czcionce niz pozostała cześć świadczy o braku profesjonalizmu lub ignorowaniu poziomu słuchaczy.
:arrow: Wykład 5. SQLite-nowa alternatywa dla baz danych MySQL i PostgreSQL (porównanie możliwości, wydajność i aspekty praktyczne)
Radek Maciaszek, No coż tu będzie o moim imienniku. Widać że zafascynował CIę SQLite i dlatego widać było Twoje zaskoczenie gdy padły zarzuty pod adresem tej bazy danych. Widać było że nie oceniłeś możliwości SQLite obiektywnie. Niestety nie będzie to alternatywą dla mySQL-a czy tez PostgreSQL, natomiast spokojnie zastąpi pliki tekstowe. Tyle o SQLite zaś Twoj wykład oceniajac był zaraz za wykładem Roberta. Nikt nie spał (moze dlatego ze piszczały glosniki :-) zart) .

Ogolnie sotkanie oceniem pod wzgledem organizacyjnym bardzo dobrze, jezeli chodzi o tematyke rowniez dobra natomiast ubolewam nad poziomem prowadzenia wykladow.

jeszcze jedna uwaga z mojej strony grupa php.pl organizowała już dwa spotkania jedno w Poznaniu (dwudniowe) i drugie w Warszawie (rowniez dwudniowe). Posiadamy pełna informacje o tematach ktore najbadziej interesuja php-owcow z ankiety zrobionej przez Kurtz-a. Szkoda że nie skorzystałeś z naszego doświadczenia i wiedzy. Środowisko php.pl zawsze jest otwarte na rózne propozycje dowodem tego jest irc.php.pl oraz organizacja wcześniejszych spotkań jak i wiele innych rzeczy. Odwiedzających forum.php.pl jest coraz więcej - zresztą sam to zauważyłeś gdyś się tutaj zarejestrowałeś i dałeś ogłoszenie o konferecji.
Mam nadzieję że późniejsze spotkania zrobimy razem. :-)

Pozdrawiam
Radosław Bartosik

ps. Ten od 50 000 rekordów to It`s_me obok mnie po mojej lewej stronie od JOIN to Kurtz zas po mojej prawej Dragossani (ten od PostgreSQL).
MarcinS
Witam

Mam jedna uwage, nastepny zjazd mozna by zrobic obok na wydziale Fizyki!
Jest tam dwa razy wieksza aula i niczym nie odbiega od tej w ktorej
bylismy. Im wiecej osob tym lepiej smile.gif

Ogolnie jestem zadowolony, pomysl z corocznym spotkaniem mi sie podoba. :wink:

Pozdrawiam
tiraeth
A może we Wrocku ? aaevil.gif

P.S. Można by takie konferencje robić co 3 miesiące... Za każdym razem w innym mieście...
itsme
Cytat
A może we Wrocku ? aaevil.gif

P.S. Można by takie konferencje robić co 3 miesiące... Za każdym razem w innym mieście...

latwo mowic gorzej z organizacja co kwartal to za czesto
natomiast sade ze next konferencja odbedzie sie w lutym
tiraeth
Masz rację troszkę przesadziłem :wink: ... Ciekawe jakby zareagowali ludzie gdyby taka konferencja odbyła się we Wrocławiu 8)
rashid
smile.gif pozytywna opinie dostalem, fajnie smile.gif

co do organizacji przyszlych edycji, to bardzo mocno bede sie staral zrobic podobna impreze w gdansku, plany takie mam od miesiecy kilku, tylko czasu brak. w kazdym badz razie chetnie przyjme liste sugerowanych tematow z ankiety i wezme ja pod uwage.

poprosze moze o liste pytan, na ktore mialem odpowiedziec po konferencji, bo pamiec neistety juz nie ta a nie mialem mozliwosci robienia notatek winksmiley.jpg pamietam o sprawie odwolan do private przez __get i __set, co tam jeszcze bylo?
chief
Rashid napisał barwnego posta na pl.comp.lang.php o tytule:
"[konferencja] propozycja". Warto przeczytać i rozważyć :)

Proponuję spotkanie w sprawie phpcon.pl na #php.pl o godz 18:00. Stawimy się z Rashidem i moglibyśmy wspólnie ustalić listę tego co i jak należy zrobić.

Do zobaczenia,
Radek
DeyV
Cytat
Proponuję spotkanie w sprawie phpcon.pl na #php.pl o godz 18:00.

W jaki dzień??
chief
Cytat
Cytat
Proponuję spotkanie w sprawie phpcon.pl na #php.pl o godz 18:00.

W jaki dzień??

No tak :)
Dziś - tj. 23.11.2003

Radek
piotrek8
Cytat
Masz rację troszkę przesadziłem :wink: ... Ciekawe jakby zareagowali ludzie gdyby taka konferencja odbyła się we Wrocławiu 8)

Myślę, że centralna Polska to dobre rozwiązanie. Do Poznania jest łatwo dojechać z każego miejsca w Polsce, a to bardzo ważne kryterium. Wrocław - no cóż, z tego widzę na pkp.pl to np. z Koszalina w ciągu dnia jest tylko jeden bezpośredni pociąg (wyjazd 13:15, przyjazd 20:45). Oczywiście każdy chciałby, aby następna konferencja odbyła się w jego mieście... It`s_me chyba zgodzisz się, że najlepiej najbliższą konferencję zorganizować w Koszalinie... aaevil.gif
Seth
Jak centralna Polska to tylko Warszawa winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.