Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Sockety, co i jak ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
John
Witam, otóż chciałbym stworzyć skrypt, który by liczył userów online, na socketach. Poczytałem manuala, ale nie było tam przykładów ( przynajmniej nie wszędzie ).

Jeśli dobrze rozumuję to powinienem zrobić mniej więcej tak.

server :
  • stworzyć socket ( socket_create() );
  • przypiąć go ( socket_bound() );
  • nasłuchiwać ( socket_listen() );
  • notować reakcje ( socket_lasterror() );
klient :
  • na każdej stronie (fsockopen();)
Teraz mam taką prośbę, czy ktoś byłby to w stanie wytłumaczyć mi to na podstawie najprostszego przykładu.
Tylko nie mówcie,że proszę o gotowca. Zwyczajnie prosty przykład oszczędzi mi sporo czasu i pół paczki papierosów.

Z góry dziękuję.
sf
Jak chcesz liczyć użytkowników na socketach? Od tego są inne rzeczy. Sockety są dobre jak chcesz np. połączyć się z inną stroną lub zdalnym serwerem.
empathon
Możesz np. zaimplementować własny mechanizm obsługi sesji ( np. na db ). No chyba, że nie piszesz o zastosowaniu 4web, jeśli tak sprecyzuj pytanie.
John
Cytat(sf @ 3.08.2007, 20:48:50 ) *
Jak chcesz liczyć użytkowników na socketach? Od tego są inne rzeczy. Sockety są dobre jak chcesz np. połączyć się z inną stroną lub zdalnym serwerem.

Myślałem, że da radę na socket_listen(); nasłuchuje połączeń przy każdym połączeniu gdzieś dodaje użytkownika przy rozłączeniu usuwa.

Własny mechanizm obsługi sesji, hym. Czy możesz mi rozwinąć tę myśl?
empathon
Np. tak jak opisano to w jednym z z tych tutorialów.
John
dziękuję za pomoc, szkoda teraz,że nie dam rady tego przećwiczyć, bo jestem w pracy a z jakiś powodów PEAR odmawia mi tu współpracy.

Rozumiem,że to usuwa user'a z db, gdy sesja umiera lub zostaje zamordowana ?
empathon
Cytat(John @ 3.08.2007, 21:15:56 ) *
dziękuję za pomoc, szkoda teraz,że nie dam rady tego przećwiczyć, bo jestem w pracy a z jakiś powodów PEAR odmawia mi tu współpracy.

Po co od razu PEAR. Możesz sam napisać klasę obsługująca takie sesje. [ click ]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.