moj problem jest nastepujacy, mam liste rozwijana z zawartoscia wczytana z bazy mysql oraz pole typu input
kod pobierajacy dane do listy:
<tr><td class="nazwa"> Typ komputera : </td> <td class="select"><select name="typ"> <?php } ?> </select></td> <td class="input" align="center"><input name="typ_input" type="text"></td></tr>
problem polega na tym, ze nie wiem w jakis sposob zrobic cos takiego ze jezeli jest wybrana opcja z listy to skrypt ma zapisac id tej opcji do innej tabeli ( to jest spoko, proste) a jezeli z listy nie jest nic wybrane to do tabeli "typ" zostanie dopisany nowy rekord, a id tego rekordu ma byc wpisane do innej tabeli ( to tez spoko) i jak teraz polaczyc te dwa problemy, bo jezeli mam zrobic albo jedno albo drugie to nie ma problemu ale za jednym razem trzeba wybrac dwa warianty i je sprawdzic, i tu mam problem, siedze nad tym juz 3 ddni

<?php // TYP // // sprawdzenie czy uzytkownik dokonal wyboru z listy rozwijanej oraz wpisal nazwe
do inputa, ustawienie flagi na 0 w przypadku wyniku pozytywnego // if ($typ != 0 && $typ_input != null){ $typ_popr = "0"; } else { // sprawdzenie czy uzytkownik dokonal wyboru z listy rozwijanej lub wpisal nazwe d
o inputa, ustawienie flagi na 0 jezeli zadne z pol nie zostalo wypelnione // if ($typ == 0 && $typ_input == null){ $typ_popr = "0"; } else { // sprawdzenie czy uzytkownik dokonal wyboru z listy rozwijanej, wczytanie wybrane
go elementu z bazy danych, ustalenie zmiennej do zapisu w bazie danych, ustawieni
e flagi na 1 // if ($typ !=0 && $typ_input == null){ $typ_zapis = $wynik['typ']; } $typ_popr = "1"; } else { // sprawdzenie czy uzytkownik wpisal dane do inputa, sprawdzenie poprawnosci wpisa
nej informacji, ustalenie zmiennej do zapisu w bazie danych, ustawienie flagi na
1 // if ($typ == 0 && $typ_input != null){ $typ_popr = "1"; } else { $typ_popr = "0"; }}}}} ?>
<?php //zapis do bazy danych nowych pozycji to tabel, z ktorych sa generowane selecty // if ($typ_input != NULL){ $zapis_typ = "insert into typ (id_typu, typ) values (NULL, '".$typ_input."')"; $odczytane_id_typu = $wynik_odczytu_id_typu['id_typu']; } } ?>
help
dobra, juz sobie poradzilem