Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Forum - treść w innej tabeli?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
boomer
Witam
Chciałem się zapytać co sądzicie o umieszczaniu treści postów do tematów forum w innej tabeli. Czy ilość znaków komórek takiej tabeli powinna być ograniczona?

Pozdrawiam
grzemach
jeśli dobrze rozumiem, w jednej tabeli temat, a w drugiej treść?
wg mojego skromnego zdania zależy to jak masz później to rozwiązane, ale w większości przypadków będziesz miał możliwość aby dać do każdego postu (i odpowiedzi) temat. więc w takim przypadku wystarczy jedno zapytanie do bazy i masz wszystkie dane. jeśli chciałbyś trzymać w osobnej tabeli i tak powinieneś zrobić kolumnę w której będziesz miał info czy ten post ma temat czy nie posiada więc nie dość że robisz drugie zapytanie to jeszcze musisz to przemielić w php i sprawdzić czy musisz robić to zapytanie (w pierwszym przypadku sprawdzasz tylko czy jest, lub od razu wypisujesz...). Więc z mojego punktu widzenie robiłbym to w jednej tabeli.
kwiateusz
w ipb temat i post to 2 rozdzielne rzeczy. w topics jest tytuł tematu, unikalne id, informacja post o jakim id jest pierwszy i różne pierdoły, a w tabeli posts jest treść posta, unikalne id, id tematu do jakiego należy i inne duperelki typu autor posta itp

aby wyciągnąć wszystkie posty tematu wystarczy id tematu i z posts sobie wybierasz jak potrzebujesz z obu tabel info to prosty left join i tez większego problemu nie ma smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.