Jak na razie pracuje w nim na localhoscie bo z dostepem zdalnym mam jeszcze problemy

Hmmm.... trochę się rozpisałem i dla tego przejdę już do meritum:
1 Tworzę nową bazę danych i na starcie ma okolo 30MB (rozumiem to, bo IBM sam pisze, że tak musi być aby wszystko szybko i gładko funkcjonowalo)
2 Tworzę kilka tabel (3 do 4) w każdej przykładowe kolumny (ID, IMIE, NAZWISKO itp.).
3 Tabele nie pojawiają się od razu tylko po zrestartowaniu bazy danych (I tutaj zaczynam wątpić w moje umiejętności konfiguracyjne)
4 Baza zajmuje już 50MB (wątpię jeszcze bardziej)
5 Dodaję kilka wpisów w każdej tabeli
6 Sprawdzam wielkość - 104MB (cała moja wiedza na temat baz danych jest niczym. Na stronie IBM czytam: "dzięki zastosowaniu specjalnych algorytmów udało nam się zmniejszyć wielkość baz danych o 80%"* - no to jeśli tak, to dlaczego 100 tabel i wiele wpisów w każdej, w mojej bazie MySql zajmuje 1,7 MB? Przecież moja baza MySql tych "specjalnych" algorytmów nie posiada.)
Co jest - czy to jest jakiś problem ze źle skonfigurowanym oprogramowaniem? A może tak musi być (

Czy też macie takie problemy? Jak sobie z nimi radzicie?
Czy można usunąć tabele z obszru SYSCATSPACE i SYSTOOLSPACE? Co się stanie? - szczerz powiedziawszy nie miałem odwagi spróbować... ale i tak mnie korci

* Cytat z pamięci
Pozdrawiam