Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: IBM DB2 - kosmiczne rozmiary bazy danych!
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
ramze
Otóż zacznę od tego, że postawilem sobie serwerek z bazą danych IBM DB2 9 Express-C i udalo mi się go skonfigurować (dla mnie sukces).

Jak na razie pracuje w nim na localhoscie bo z dostepem zdalnym mam jeszcze problemy smile.gif, ale systematycznie robię postępy i czuję, że jestem coraz bliżej przełamania barier stojących na drodze mej swobodnej komunikacji z DB2 na odrębnej maszynie.

Hmmm.... trochę się rozpisałem i dla tego przejdę już do meritum:

1 Tworzę nową bazę danych i na starcie ma okolo 30MB (rozumiem to, bo IBM sam pisze, że tak musi być aby wszystko szybko i gładko funkcjonowalo)

2 Tworzę kilka tabel (3 do 4) w każdej przykładowe kolumny (ID, IMIE, NAZWISKO itp.).

3 Tabele nie pojawiają się od razu tylko po zrestartowaniu bazy danych (I tutaj zaczynam wątpić w moje umiejętności konfiguracyjne)

4 Baza zajmuje już 50MB (wątpię jeszcze bardziej)

5 Dodaję kilka wpisów w każdej tabeli

6 Sprawdzam wielkość - 104MB (cała moja wiedza na temat baz danych jest niczym. Na stronie IBM czytam: "dzięki zastosowaniu specjalnych algorytmów udało nam się zmniejszyć wielkość baz danych o 80%"* - no to jeśli tak, to dlaczego 100 tabel i wiele wpisów w każdej, w mojej bazie MySql zajmuje 1,7 MB? Przecież moja baza MySql tych "specjalnych" algorytmów nie posiada.)

Co jest - czy to jest jakiś problem ze źle skonfigurowanym oprogramowaniem? A może tak musi być ( co_jest.gif yyyyy.... niepojęte )?
Czy też macie takie problemy? Jak sobie z nimi radzicie?

Czy można usunąć tabele z obszru SYSCATSPACE i SYSTOOLSPACE? Co się stanie? - szczerz powiedziawszy nie miałem odwagi spróbować... ale i tak mnie korci biggrin.gif

* Cytat z pamięci

Pozdrawiam
sylwiq
Tyle zajmuje baza, czy obszar tabel?
Jak sprawdziles wielkosc bazy?
ramze
W centrum sterowania jest kontrolka "rozmiar bazy danych" i tam pisze, że na starcie było 30 MB a po dodaniu kilku tabel 104Mb.

Nic z tego nie rozumiem.
orson
Witam.

Oracle 10g, pusta baza = 900+ mb. Myślę, że db2 jeszcze kawałek. Rozmiar bazy zależy od wielu czynników. Po dodaniu tabel silnik tworzy rollback, historię, kopię indexów itp. Dobrze obrazuje to ten wykres:
Każda transakcja (a jest nią dodanie tabeli na przykład) powoduje powstanie danych nadmiarowych. Silnik oznacza potem miejsce jako puste ale nie zwalnia go bo to nie jest wydajne. Zresztą przy bazach kalibru db2/oracle setki gigabajtów to nic niezwykłego.

Pozdrawiam
ramze
Dzięki za odpowiedź. Bałem się już, że coś jest nie tak.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.