Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] insert z polskimi znakami
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
yahuto
witam mam taki pliczek *.sql
  1. INSERT INTO `powiat` (`powiatid`, `powiat`) VALUES (NULL, `Aleksandrów`);
  2. INSERT INTO `powiat` (`powiatid`, `powiat`) VALUES (NULL, `Aleksandrów Łódzki`);
  3. INSERT INTO `powiat` (`powiatid`, `powiat`) VALUES (NULL, `Andrespol`);
  4. INSERT INTO `powiat` (`powiatid`, `powiat`) VALUES (NULL, `Baćkowice`);
  5. INSERT INTO `powiat` (`powiatid`, `powiat`) VALUES (NULL, `Bałtów`);
  6. INSERT INTO `powiat` (`powiatid`, `powiat`) VALUES (NULL, `Bedlno`);

próbuje zaimportowac plik do bazy oraz bezpossrednio zadac pytanie w mysql-u ale zawsze zwraca mi taki komunikat:

Błąd
zapytanie SQL:

INSERT INTO `powiat` ( `powiatid` , `powiat` )
VALUES ( NULL , `Aleksandr�w`);

MySQL zwrócił komunikat:

#1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'ów`)' at line 1

probuje roznych ustawien kodowania pliku ale to nic nie daje, powiat.powiat ma metode utf8_general_ci co moze byc nie tak?

mwojcik
Jak masz dostep do shella to uruchom mysql'a z konsoli i wczytaj plik.
osiris
Odwrotnych apostrofow (`) uzywa sie tylko przy nazwach baz,tabel i kolumn. Ciagi tekstowe powinny byc zamkniete w zwyklych apostrofach (');
yahuto
nie mam, a wiec po poprawie błedu - `Baćkowice` zamiana `->' heh, polik idzie ale gdy jest w kodowaniu utf-8 to import idzie tylko do pierwszej polskiej litery czyli 'Baćkowice' jest zaimportowane jako Ba w tabeli lecz gdy podczas importu wybione zestaw znakow dla pliku latin2 to importuje sie wszystko lecz jest problem tylko z jedna litera -> ą zamiast niej jest š. moze to komus cos powie.
osiris
Dodaj na poczatek pliku linijke:
SET NAMES 'utf8';
jesli plik masz zapisany w utf8, lub latin2 jesli w latin2.
yahuto
niestety nic to nie daje, czy moze ma ktos linki do pozadnego opisu kodowania questionmark.gif? mysql i plikow sql-a?
acztery
ustaw kodowanie dla kolumn na utf-8 i przez insertem i wydobywaniem danych z bazy set names 'utf' to zawsze działa i nigdy nie ma z tym kłopotów
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.