Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ramki w PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
tom_ki
Witam,

Przyznaje, że bardzo niewiele znam PHP i choc mocno szukłem to nie udało mi sie znaleźć rozwiązania.
Oto problem: strona index.html to dwie ramki "menu" i "down". W ramke "down" wczytuje plik private.html:

<form action="haslo.php" method="post">
<input type="password" name="haslo">
<input type=submit name=submit value=wyslij>
</form>

I mam plik haslo.php:

<?php
if (md5($_POST['haslo'])=='979b5b7ffe9dd87cd4e938c91d131cd3')
header('Location: prawidlowo.html');
else header('Location: private.html');
?>

Chciałbym aby jeśli ktos poda prawidłowe hasło, to załadowała sie nowa strona do ramki "menu", a najlepiej jeszcze gdybym mógł też od razu wczytac nowa stronę do ramki "down".
A tak jak jest teraz to oczywiście plik prawidlowo.html wczytuje sie do "down", a "menu" pozostaje bez zmian.

Dla zaawansowanych PHPowców to pewnie bułka z masłem, a ja nie potrafię znaleźć odpowiedzniej funkcji.

POzdrawiam,
tom_ki
klocu
wiesz nie wiem czy wymaga to ingerencji ze strony php ale ok. zrob poprostu <form (...) target='nazwa docelowej ramki' (...)> a do manipulacji najlepsze i najskuteczniejsze bedzie js:
Kod
parent.nazwaramki.location.href = 'adr';

innej możliwości w chwili obecnej nie widze.
tom_ki
<form (...) target='nazwa docelowej ramki' (...)> działa super tylko kłopot jesli ktoś wpisze złe hasło, bo wtedy ja wywołuje ponownie strone z form do wpisania hasła i ona sie w tym wypadku pojawia w ramce "menu" :-(
To drugie to przyznaje, że nie wiem jak wkleić i gdzie. Możesz jeszcze ciut podpowiedzieć ? :-)

tom_ki
klocu
wiesz konstrukcja jest deczko karkołomna, bo w przypadku błędu musiałbyś wywołać procedurę pokaż mu w ramce gornej stronę x a w dolnej panel logowania. a co bys powiedzial na usunięcie ramki co znaczaco przyspieszy Ci prace i mozliwosci rozwoju strony?
w przypadku bledu musialbys wywolac takie oto dzwactwo:
Kod
<script type='text/javascript'>parent.menu.location.href = 'strona_podstawowa.htm'; parent.down.location.href = 'zaloguj.htm';</script>

tylko nie wiem jak wygladałaby interpretacja przegladarki i czy chodziloby to sprawnie i z werwą.

moje rozwiazanie to usuniecie ramek i pracowanie na podstronach z "main" a logowanie moglbys zapewnic scentrowanym divem, pojawiajacym sie na zadanie. wszytsko zalezne jest od tego do czego potrzebujesz uzyc tego wynalazku. bo w chwili obecnej w przypadku kiedy jakis mądry i znające branże gość wejdzie i przypadkiem lub nie pozna "tajemniczy" adres tego ukrytego www to nastepnym razem oleje logowanie. chyba ze jestes na silach posilkować się ajaxem ale to już hstoryjka z innej beczki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.