Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql]wywolanie rekordu z bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
flasy
witam, mam zagwostke, otorz tworze niewielki projekt. Otoz w jednym pliku mam liste rzeczy (a ich linki wygladaja tak):
<a href="mebel.php?zmienna=krzeslo" />krzeslo
<a href="mebel.php?zmienna=stol" />stol
<a href="mebel.php?zmienna=biurko" />biurko
<a href="mebel.php?zmienna=taboret" />taboret
....itd.

teraz w pliku mebel.php pobieram $zmienna a nastepnie odwoluje sie do mysql

SELECT * FROM `meble` WHERE `mebel`='$zmienna'

w tym momencie wyswietla mi sie opis mebla na ktory kliknalem. rozwiazanie jest dla mnie dobre, bo nie musze tworzyc dla kazdej rzeczy oddzielnej podstrony tylko odwoluje sie do bazy i jest ok.

ale przed chwila pomyslalem co jezeli 2 lub wiecej userow odwola sie do jednej rzeczy w tym samym czasie, wiemy ze php i mysql wykonuja sie po stronie serwera. co jezeli w tym samym czasie zostana wyslane dwa takie same zapytania?

i jeszcze drugie pytanie: tych rzeczy bedzie okolo 100, jak myslicie lepiej robic to w bazie czy po prostu dla kazdej rzeczy zrobic osobna podstrone(pracochlonne)

z gory dzieki za odp. smile.gif
user2
Z mojego doświadczenia wiem, że jeżeli userem ma być człowiek, to nie ma o co się martwić, bo szansa na to, żeby w tym samym momencie (conajmniej w tej samej milisekundzie) 2 osoby kliknęły w ten sam link jest awykonalne.

Cytat(flasy @ 27.08.2007, 20:40:52 ) *
i jeszcze drugie pytanie: tych rzeczy bedzie okolo 100, jak myslicie lepiej robic to w bazie czy po prostu dla kazdej rzeczy zrobic osobna podstrone(pracochlonne)

Jeżeli masz za dużo wolnego czasu to pisz to ręcznie (każda strona osobno) smile.gif Wydaję mi się, że szablon strony zostaje, a zmienia się tylko zawartość merytoryczna "na środku", więc baza jest lepszym rozwiązaniem. Tym bardziej, że zajmie to mniej czasu i miejsca na serwerze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.