Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html] [php] aktualizacja danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lesar
odrazu mówie laik zemnie
mam za zadanie zrobić taki skrypt w php który tworzył takiego poniżej selecta z aktualnymi kursami walut pobieranymi z innej strony/pliku np. z tąd http://www.nbp.pl/kursy/kursya.html . Proszę o pomoc sciana.gif !
  1. <select name="co">
  2. <option value="1">1 PLN (złoty)
  3. <option value="2.832">1 USD (dolar)
  4. <option value="3.8131">1 EUR (euro)
  5. <option value="1.5271">100 HUF (forint)
  6. <option value="2.314">1 CHF (frank)
  7. <option value="5.6021">1 GBP (funt)
  8. <option value="2.329">100 JPY (jen)
  9. <option value="0.1348">1 CZK (korona cz.)
  10. <option value="0.5119">1 DKK (korona du.)
  11. <option value="2.6512">1 AUD (dolar aus.)

robie kalkulator walut a sor zarzyczył sobie automatyczną aktualizacje kursów i nie mam pojęcia jak to zrobić sadsmiley02.gif
drPayton
Gotowca nie dostaniesz - zapomnij.
Ale powiem Ci czego szukać i jak to ugryźć, więc:
Na stronie którą podałeś masz na dole link do pliku xml. Najłatwiej będzie z niego skorzystać. Szukasz na forum (tudzież na googlach) sposobu na parsowanie XML'a javascriptem i tymże samym JS'em tworzysz pola option z danymi pobranymi z pliku XML.
Zobacz tutaj (przykład advajax) jak parsować XML i jak tworzyć nowe elementy uzupełniając je danymi pobranymi z niego.
lesar
jak nie chcesz mi pomóc to po co spamujesz ?
drPayton
No to już jest bezczelność...
Cienki1980
-lesar- jesteś gościem na forum a piszesz takie rzeczy.
drPayton dał Ci całe rozwiązanie problemu wystarczy tylko trochę pomyśleć poszukać i spróbować samemu. Gotowców NIE dajemy na forum a tym bardziej NIE rozwiązujemy prac domowych.

Wątek zamknę, jeżeli będziesz miał jakieś wątpliwości zarejestruj się na forum i napisz PW do mnie.
Wątek później usunę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.