Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: GD2 - generowanie wykresów funkcji
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Hazel
Witam.
Mam dość ciekawy, jak mi się wydaje, problem.
Otóż niedawno napisałem w PHP aplikację do rozwiązywania równań stopni 1-5. Z generowaniem wykresów równań liniowych nie mam oczywiście problemu, natomiast generowaniem równań stopnia trzeciego i wyższych nie zajmuję się ze względu na stopień matematycznego zaawansowania aplikacji, która docelowo ma pomagać zrozumieć zasadę rozwiazywania równań i rozkładania wielomianów na czynniki poczatkującym licealistom, a nie studentom IV roku nauk ścisłych. Jednak stosunkowo łatwo jest zaimplementować generowanie wykresu równań stopnia drugiego, czyli kwadratowych (mówię o Javie czy C++), nie wiem, jak to jest z biblioteką GD2. Używał jej kiedyś ktoś do takich celów?
Czytałem trochę o funkcji ImageArc()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, ale niekoniecznie wiem, jak zaprzac ją do rysowania wykresów funkcji... Może jest inna funkcja w GD2, która mogłaby do tego posłużyć (od razu mówię, że rzecz jasna przejrzałem wszystkie dostępne w tej bibliotece funkcje, ale niewiele wywnioskowałem - a raczej wiele, że poza ImageArc() nie ma funkcji do rysowania krzywych tongue.gif)
? A może ktoś ma jakiś inny pomysł?
Będę wdzięczny za wszystkie sugestie i pomoc.

added:
oczywiscie, jeszcze ImageEllipse()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, ale też niewiele mi mówią zastosowania jej znalezione w Googlach.
zimi
może to z mojej strony dość naiwne i mało wydajne biggrin.gif:P ale ja nawet nie próbowałbym szukać funkcji która by zrobiłaby wykres za mnie
i najprawdopodobniej bez chwili zastnowienia użyłbym funkcji imagesetpixel" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual biggrin.gif:P
Hazel
Naiwne? Moim zdaniem nie.
Mało wydajne? Moim zdaniem tak. tongue.gif
Wiadomo, że jeśli nie znajdę dobrej funkcji do tego, a ImageArc i ImageEllipse okażą się niewypałem w tym przypadku, to będę korzystał z pikselowania tongue.gif Ale wolałbym nie biggrin.gif
Dzięki za sugestię, pozdrawiam.

added:
I tak pewnie zrobię, bo z tego co widzę to ImageArc() rysuje parabole, tylko pobiera dziwne parametry, których przy mojej wiedzy (i chyba w ogóle też tongue.gif) nie da sie uzyskać ze współczynników równania kwadratowego... Tak mi sie przynajmniej wydaje.
zimi
Cytat
Mało wydajne? Moim zdaniem tak.

pisząc mało wydajne miałem na myśli proces twórczy... jednak szukanie pomysłu z elipsami prawdopodobnie nawet jeśli się powiedzie nie zajmie Ci mniej czasu...
samo generowanie raczej nie będzie miało znaczenia... ta czy inna funkcja i tak musi ustawiać piksele... zresztą w Twoim przypadku setne sekundy nie będą miały znaczenia
moim zdaniem bezsensu szukasz możliwości wykorzystania elips do dość skomplikowanych wykresów funkcji
Hazel
Chyba racja.
Jak coś osiągnę w temacie to napiszę kod smile.gif
Dzięki.

P.S. Jeśli sie nie mylę, to mam trzystapięćdziesięciotysięcznego posta na forum tongue.gif
Chyba że w trakcie pisania tego ktoś mnie wyprzedził... aaevil.gif
aso
A nie prościej zrobić ze 100 przykładów GIF i potem je używać dla generatora?
Hazel
A które 100 proponowałbyś wybrać? tongue.gif
Oryginalne podejscie, zaskoczyłeś mnie tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.