Mam dość ciekawy, jak mi się wydaje, problem.
Otóż niedawno napisałem w PHP aplikację do rozwiązywania równań stopni 1-5. Z generowaniem wykresów równań liniowych nie mam oczywiście problemu, natomiast generowaniem równań stopnia trzeciego i wyższych nie zajmuję się ze względu na stopień matematycznego zaawansowania aplikacji, która docelowo ma pomagać zrozumieć zasadę rozwiazywania równań i rozkładania wielomianów na czynniki poczatkującym licealistom, a nie studentom IV roku nauk ścisłych. Jednak stosunkowo łatwo jest zaimplementować generowanie wykresu równań stopnia drugiego, czyli kwadratowych (mówię o Javie czy C++), nie wiem, jak to jest z biblioteką GD2. Używał jej kiedyś ktoś do takich celów?
Czytałem trochę o funkcji ImageArc()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, ale niekoniecznie wiem, jak zaprzac ją do rysowania wykresów funkcji... Może jest inna funkcja w GD2, która mogłaby do tego posłużyć (od razu mówię, że rzecz jasna przejrzałem wszystkie dostępne w tej bibliotece funkcje, ale niewiele wywnioskowałem - a raczej wiele, że poza ImageArc() nie ma funkcji do rysowania krzywych

? A może ktoś ma jakiś inny pomysł?
Będę wdzięczny za wszystkie sugestie i pomoc.
added:
oczywiscie, jeszcze ImageEllipse()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, ale też niewiele mi mówią zastosowania jej znalezione w Googlach.