Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kod własnej roboty co dopisuje na 100 linijki, ale nie wymazuje 1 linijki ;/
Forum PHP.pl > Forum > PHP
klanik
siemka, napisałem taki kod:

1. <?php
  2. if(file_exists("forum/data/wejscia_na_profil/" . strtolower($_GET['login']) . ".php"))
  3. {
  4. $wejscia = fopen("forum/data/wejscia_na_profil/" . strtolower($_GET['login']) . ".php","a+");
  5. }
  6. fputs($wejscia, "Weszłeś na: <a href=user.php?type=view_profile&login=" . strtolower($user['login']) . "><font size=2 color=" . strtolower($user['ukolor']) . "><b>" . 
  7.  
  8. $user['login'] . "</b></font></a> dnia: <b>Zdjęcia</b> oceniłeś na: <b><font size=2 color=#6b8e23><b>10</b></font> dnia: <b>" . date("d/m/Y") . "</b> o godzinie: <b>" . 
  9.  
  10. date("H:i:s") . "</b> z IP: <b>" . $_SERVER['REMOTE_ADDR'] . "</b> r\n" );
  11. fclose($wejscia);
  12. ?>

Działa on poprawnie, czyli dopisuje dane na sam duł i daje enter, ale nie usuwa on pierwszej linijki, bo nie napisałem tego (nie umiem)...

czy ktoś może mi pokazać jak mam zrobić żeby pierwszą linijkę zawsze usuwał questionmark.gif
qqrq
Możesz na ten przykład pobrać wszystkie dane z pliku (np. file_get_contents), usunąć pierwszą linię (np. używając substr i strpos), dodać co chcesz dodać i zapisać do pliku (tak, żeby zawartość się nadpisała). smile.gif
klanik
a weźmiesz mi napiszesz taki kordzik, bo ja jeszcze nigdy tego nie robiłem, a jak go zobaczę to się szczaje smile.gif
barF
prosciej by bylo otworzyc plik i odrazu skasowac jego zawartosc.
wystarczy zmienic tryb otwarcia pliku ( fopen ).

ale zeby nie bylo za prosto poszukaj sam smile.gif
http://pl2.php.net/fopen
qqrq
Eh, no dobra...

Dajmy na to masz plik wpisy.txt:

wpis 1
wpis 2
wpis 3

i chcesz do niego wklepać linijkę

wpis 4

i wywalić

wpis 1.

1. <?php
  2. $cont = file_get_contents('wpisy.txt')."\n".'wpis 4';
  3.  $pos = strpos($cont,"\n");
  4.  if ($pos !== false)
  5.  {
  6. $f = fopen('wpisy.txt','w');
  7. fwrite($f,substr($cont,$pos));
  8. fclose($f);
  9.  }
  10. ?>

Jakoś tak to będzie...
klanik
no to przerobiłem kod na swoje potrzeby i nic nie robi ;/

1. <?php
  2. $wejscia = 'forum/data/wejscia/' . strtolower($_GET['login']) . '.php';
  3. $wejscia_wp = 'Oglądał Cię: <a href=user.php?type=view_profile&login=' . strtolower($user_record['login']) . '><font size=2 color=' . strtolower($user_record['ukolor']) . '><b>' . 
  4.  
  5. $user_record['login'] . '</b></font></a> w: <b>Mój opis</b> dnia: <b>' . date("d/m/Y") . '</b> o godzinie: <b>' . date("H:i:s") . '</b>';
  6. $cont = file_get_contents('$wejscia')."\n".'' . $wejscia_wp . '';
  7. $pos = strpos($cont,"\n");
  8.  if ($pos !== false)
  9.  {
  10. $f = fopen('$wejscia','w');
  11. fwrite($f,substr($cont,$pos));
  12. fclose($f);
  13.  }
  14. ?>
qqrq
Dwie sprawy:

1. <?php
  2.  fopen($wejscia,'w')
  3. ?>
phpion
laugh.gif
Cytat(klanik @ 3.09.2007, 16:05:54 ) *
(...) a jak go zobaczę to się szczaje smile.gif

Nie mówi się 'się szczaje' tylko 'się zejszczam' sekret.gif

PS: moderatorzy - sorry, ale nie mogłem się powstrzymać smile.gif poziom posługiwania się językiem polskim tego jegomościa jest porażający...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.