pawel_k
10.09.2007, 19:30:18
witam,
temat absolutnie poważny.
Od jakiś 2 tygodni zauważyłem że po ok 6-7 godzinach pracy drętwieją mi palce w dłoniach, a w szczególności mały palec. Na początku myślałem że to nic takiego i że przejdzie, ale zaczyna się nasilać i drętwienie pojawia się już po 5 godzinach... Czy to wynika z dużej ilości godzin pracy (pracuję 10-14 godzin przed komputerem)? czy też wam to się zdarza?
I najważniejsze jak z tym walczyć? Dzisiaj znalazłem zakurzony ściskacz do dłoni i sobie ćwiczę ale nie wiem czy to dobra droga...
Czekam na odpowiedzi...
pozdrawiam,
Paweł
wlamywacz
10.09.2007, 19:37:46
10-14h dziennie to makabra ;/ (wzrok)
A jeśli chodzi o ten palec to lepiej udaj się od razu do lekarza gdyż na forum nie koniecznie mogą Ci dobrze doradzić ;/
Moli
10.09.2007, 19:41:22
Dziwisz się że palce Ci drętwieją ? To tak jak byś biegał 6-7h dziennie i dziwil się że nogi Cie bolą. Po prostu, co za dużo to nie zdrowo.
qqrq
10.09.2007, 19:48:47
Dokładnie. Rób często przerwy i do lekarza biegiem marsz...
php programmer
10.09.2007, 19:50:58
Ja po 10 godzinach intensywnej pracy przy kompie, mam mdłości
pawel_k
10.09.2007, 19:59:25
14h to skrajny przypadek, ale zdarza sie czasem, zazwyczaj jest to właśnie w okolicach 10-11h... z lekarzem się może jeszcze wstrzymam, teraz ograniczę się do pracy na 3/4 etatu bo muszę uczelnie pozamykać więc nad książkami posiedzę 3 tygodnie - jak nie przejdzie to trzeba będzie się wybrać...
a czy nikt nie miał podobnych dolegliwości?
ps. co do wzroku - od kiedy siedzę po 10h przed komputerem (czyli jakieś 2-3 lata) to przestał mi się psuć i zatrzymał się na -4
Cosi*
10.09.2007, 20:16:55
Ja mogę troszkę pomóc, ponieważ znam się co nieco na chorobach, zwłaszcza chorobach układu ruchu. Twój opis wskazuje na możliwe początki zespołu rowka nerwu łokciowego (ang. ulnar tunnel syndrome). Koniecznie udaj się do lekarza, który zleci Ci odpowiednie badanie (prawdopodobnie EMG), a po ustaleniu diagnozy skieruje Cię do fizjoterapeuty, który poprowadzi rehabilitację.
Ja nie mogę Cię zbadać na odległość, więc potraktuj moje słowa raczej jako wskazówkę.
Przede wszystkim, jeżeli nie możesz zmienić trybu pracy, postaraj się chociaż znacznie ograniczyć czas spędzany jednorazowo przed komputerem, w przerwach spróbuj rozruszać rękę w stawie łokciowym i w nadgarstku.
Nie opieraj się łokciami o biurko, postaraj się też o ergonomiczną klawiaturę albo taką podkładkę pod nadgarstki.
I tyle mogę doradzić.
Pozdrawiam i życzę zdrowia,
Cosi
domis86
10.09.2007, 20:43:18
Stary! Trzeba sie czesto odstresowywac! Walnij pare bronksow kilka razy w tygodniu lub coś cięższego, wybij gdzies na imprezke i wszystko wroci do normy
lectric
10.09.2007, 21:16:48
Twoje problemy z drewiejacymi palcami moga byc zwiazane z niedobrem magnezu w organizmie. Jesli pijesz duzo kawy to calkiem prawdopodobne.
Tez troche obawiam sie o swoj wzrok. Nie mam problemow ze wzrokiem ale chcialbym sobie kupic jakies okulary do pracy przy kompie. Tylko pytanie czy jesli pracuje przed panelem LCD to ma jakies znaczenie, ze sobie kupie okulary ?
domis86
10.09.2007, 21:33:12
Cytat(lectric @ 10.09.2007, 22:16:48 )

Tez troche obawiam sie o swoj wzrok. Nie mam problemow ze wzrokiem ale chcialbym sobie kupic jakies okulary do pracy przy kompie. Tylko pytanie czy jesli pracuje przed panelem LCD to ma jakies znaczenie, ze sobie kupie okulary ?
Byles u okulisty? Masz jakąś wade wzroku? Nie? To okulary Ci sa zbedne

No chyba ze przeciwsłoneczne, ale do kompa to ich raczej nie polecam
atomek4
10.09.2007, 21:44:15
Cytat(domis86 @ 10.09.2007, 22:33:12 )

Byles u okulisty? Masz jakąś wade wzroku? Nie? To okulary Ci sa zbedne

No chyba ze przeciwsłoneczne, ale do kompa to ich raczej nie polecam
Czasami okuliści w takich przypadkach polecają okulary - zerówki z powłoką antyrefleksyjną, tylko nie wiem czy do LCD też, bo mnie akurat zerówki nie dotyczą :]
kwiateusz
10.09.2007, 21:49:32
jak nie masz monitora w miejscu gdzie moga powstawac na nim refleksy świetlne, to nawet nie masz cie co interesować

a jak czasem słońce świeci w monitor to owszem zerówka z antyrefleksem
pawel_k
10.09.2007, 23:21:44
@Cosi*
powiem szczerze że trochę mnie przestraszyłeś ale jednocześnie zmobilizowałeś do podjęcia bardziej zdecydowanych kroków

dzięki

@domis86
z tym akurat to nie jest tak źle, mimo że już nie tak dobrze jak np. rok temu
Cosi*
11.09.2007, 11:24:16
@pawel_k
Absolutnie nie ma się czego bać, od tego się nie umiera

Ale jeżeli pokpisz sprawę, pozostanie Ci operacja i baaardzo długa rehabilitacja. Na razie masz duże szanse wyjść z tego niepocięty

W razie jakichkolwiek pytań wal na priv, to nie jest forum medyczne.
PS. Proponuję Ci jeszcze poprosić lekarza o zlecenie rezonansu, tomografii albo chociaż Rtg szyi, żeby się upewnić, czy Twoje problemy nie są aby pochodzenia kręgosłupowego.
Gemini
11.09.2007, 12:54:46
@domis86 co to za stek bzdur wypisujesz?! Ludzie naczytają się takich głupot na forum i jeszcze Cię posłuchają. tragedia! Okulary zbędne przy braku wady?
Mało kto wie ale można to łatwo zauważyć - oko przestaje mrugać podczas wpatrywania się w monitor. Spróbujcie się na tym złapać. W wyniku tego zaczyna wysychać co powoduje pieczenie oczu a nawet może doprowadzić do kilku dolegliwych chorób.
Okulary powodują to, że oko jednak mruga przez co staje się bardziej nawilżone. Jeżeli ktoś ma i tak kłopoty z piekącymi oczyma to proponuję od czasu do czasu zakropić sobie oczy, naprawdę pomaga.
Co do tematu dyskusji... faktycznie jest takie schorzenie które opisuje Cosi*. W pracy nas na to uczulili. Spowodowane jest to często złym ułożeniem rąk na biurku i klawiaturze. Dzieje, że tak zwłaszcza gdy masz podniesione nadgarstki (nie spoczywają one na biurku). Zaczyna się od drętwienia palców, można to też zauważyć po bólu górnej partii pleców (barków).
Jedno jest pewne, powinieneś udać się do lekarza. Nie straszę, dzięki wizycie lekarza zaczniesz z tym wlaczyć zanim przerodzi się to w coś poważnego.
mitring
11.09.2007, 13:08:57
Ja mam wadę wzroku mała 0,25 noszę okulary z 2 powodów

mam wrażliwe oczy dlatego mam Fotochromy a do komputera jednocześnie mam okulary ochronne z powłoką ANTYREFLEKS.
Kolega śmiał się podobnie jak ja jest programistą w jednej firmie

poszedł do okulisty stwierdzi lekarz wadę 0 czyli niby brak ale i tak przepisał mu antyrefleks w okularach

choć 0

Więc popieram Gemini :]
l0co
11.09.2007, 13:24:41
Moim zdaniem to problem związany z kręgosłupem - możliwe że masz niedobre krzesło bądź pozycję siedzenia przed kompem. Poczytaj sobie na ten temat, po N latach siedzenia przy kompie doceniłem wiedzę w tym zakresie. Jeśli naprawdę poważnie podchodzisz do tej pracy to warto wydać 400-800 zł na miejsce pracy żeby nie stracić przy tym zdrowia. Najważniejsze moim zdaniem to:
- dobre krzesło
- dobra pozycja =
- odpowiednia wysokość biurka z klawiaturą (żadnych wysuwanych szufladek)
- monitor położony wprost na przeciwko wyprostowanej głowy (nie wyżej ani niżej) - ja to załatwiam kładąc pod niego dodatkowo kartonik po płycie głównej
Gemini
11.09.2007, 14:22:51
Cytat(l0co @ 11.09.2007, 14:24:41 )

Moim zdaniem to problem związany z kręgosłupem...
Masz jakąś konkretną wiedzę na temat bólu pleców w połączeniu z drętwieniem palców? Bo jeżeli nie to wypowiedzi "Moim zdaniem" możemy zostawić dla siebie.
Gdyby każdy pisał co mu się wydaje to zaraz wyjdzie na to, że kolega ma problemy z penisem i wyślemy go do urologa.
l0co
11.09.2007, 14:47:07
Cytat
Masz jakąś konkretną wiedzę na temat bólu pleców w połączeniu z drętwieniem palców?
Nie pisałem nic o bolu pleców. Moja wiedza w tym zakresie nie jest akademicka ale raczej związana z własnym doswiadczeniem oraz znajomością zagadnień z dziedziny ergonomii miejsca pracy w przypadku pracy przy komputerze.
Google może także dopomóc Tobie w weryfikacji mojej teorii. Generalnie drętwienie i mrowienie spowodowane jest błędną przewodnością nerwową, w naszej pracy najczęściej na poziomie kręgosłupa.
Cytat
Bo jeżeli nie to wypowiedzi "Moim zdaniem" możemy zostawić dla siebie.
Przepraszam, myślałem że kolega chciał aby inni podzielili się z nim
właśnie swoim doświadczeniem w tym temacie.
Cytat
że kolega ma problemy z penisem
Dziwne, mi się skojarzyło raczej z kręgosłupem. Ale ciekaw jestem - masz jakąś konkretną wiedzę na ten temat?
no-name
11.09.2007, 22:38:57
mogą to być również sprawy związane z krążeniem krwi.
Kshyhoo
20.10.2011, 21:35:39
Mnie tam nic nie drętwieje, ale za to wzrok odmawia współpracy. Kilka lat temu, jak pracowałem w wojsku przy obsłudze systemu radarowego i niekiedy trzeba było siedzieć przed komputerem z ręką na markerze (taka niby mysz, ale manipulowało się kulą a nie całą myszą), to bolały mnie przedramiona. Po wizycie u lekarza, okazało się, że to zapalenie pochewek ścięgnistych.
nasty
21.10.2011, 04:47:13
Mialem cos podobnego kiedys - wydaje mi sie ze probelem byla zla pozycja nadgarstkow jak pracowalem na klawiaturze i myszce.
Co mi pomoglo to egonomiczna (lamana) klawiatura przy ktorej nadgarstki nie sa stale napiete i wykrzywione i ergonomiczna myszka przy ktorej ciezar dloni nie bedzie naciskal na nadgarstek tylko na bok dloni.
O taki zestaw sobie spraw:
zordon
21.10.2011, 07:31:03
Tak jak już ktoś wcześniej napisał, drętwienia, mrowienia to może być niedobór magnezu. 2 kawy dziennie, niekoniecznie zdrowy tryb życia i wcześniej czy później coś takiego wyjdzie. Biorę hela mag b6 i od dłuższego czasu mam spokój.
Poza tym dobre nawyki ogólnozdrowotne - więcej ruchu, prawidłowa postawa i pić dużo wody(!)
balbinka019
24.10.2011, 08:07:45
Ja musiałam się zaprzyjaźnić z okularami do komputera.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.