Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: WYSZUKIWARKA
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ptasiek
Napisałem wyszykiwarke opartą na bazie MySql'a, wszystko dziala pieknie, nie wiem natomiast co zrobic zeby wypisywal mi po 10 rekordow na stronie zamiast wszystkich.

chce miec na dole cos takiego:

Kod
[1][2][3][4][5]

itd...

jak to zrobic, bo sie motam.
tom00
SELECT * FROM tabela LIMIT 0,10 - pierwsze 10 rekordow

LIMIT 0,10 - oznacza ze wyswietlanych bedzie 10 rekordow, poczawszy od
pierwszego

LIMIT 10,10 - wyswietli kolejne dziesiec rekordow

itd.
GeoS
musisz sprawdzic ilosc rekordow w bazie (nie nalezy wyciagac wszystkich danych - SELECT * FROM tabela, bo to niepotrzebnie obciaza bazke):

SELECT nazwa_jakiejs_kolumny_z_mala_iloscia_danych_w_kazdym_rekordzie FROM tabela

Pozniej to dzielisz przez 10. Otrzymana liczbe zaokraglasz w gore do calkowitych i robisz petle, ktora drukuje odpowiednia ilosc linkow.

Dalej do skryptu dostawiasz warunek, ktory wykrywa poszukiwanie konktetnej czesci wynikow wyszukiwania i wtedy uzywasz limita.

PS Jak cos to pisz napriva, to Ci pomoge (chyba podalem tu e-maila, ktory dziala tylko wtedy, gdy pracuje moj komp, wiec jak cos, to probuj wysylac do skutku). W razie problemow wyslij wiadomosc prywatna przez forum - staram sie na nie zagladac co jakis czas.
ptasiek
DZIĘKI, KOCHAM WAS biggrin.gif :oops:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.