Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyciaganie paru wartosci z bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
skwierzyna
Jest sobie stronka www.konsoletv.net (tematyka niby rozrywkowa) jest tam taki panel w menu co nazywa sie "kategorie" zawiera on taką treść:
<?

$Query_cat='SELECT * FROM cats';
$result_cat = mysql_query($Query_cat) or die (mysql_error());

while ( $row_cat = mysql_fetch_array($result_cat))
{

$res_cat = mysql_query("SELECT * FROM movie WHERE cat='".$row_cat["id"]."' and active='1'");
$ile2_cat = mysql_num_rows($res_cat);

echo'
- <a href="kategoria,'.namen($row_cat['name']).','.$row_cat['id'].'.html">'.$row_cat['name'].'</a> ['.$ile2_cat.']<br>
';

}

?>"
koniec tresci,
wyciaga mi ona z bazy wszystkie kategorie i podaje obok liczbe znajdujacych sie filmików,
czy jest mozliwosc napisania takiego kodu który by wyciagal określone kategorie(podane przeze mnie) wraz z iloscia filmikow znajdujacych sie w bazie?
Jeśli moze okazac sie przydatne to moge podac plik SQL calej bazy, bardzo prosilbym o pomoc, na SQL nie znam sie wcale a skrypt taki ze aby cos z niego bylo to trzeba troche popracowac, z gory dzieki
kris2
  1. SELECT c.name AS name, c.id AS id , (SELECT count(*) FROM movie m WHERE m.cat=c.id AND active='1') AS ile FROM cats c WHERE c.id IN ('1','2','3');

ten select wyciagnie wszystko dla kategorii numer 1 , 2 i 3
skwierzyna
ok dzieki, teraz staram sie dojsc jak w komponowac to w wyzej wmieniony plik tak ażeby:
$res_cat=  (nazwa tych 3kategori)
$ile2_cat= (ilosc filmow w tych 3 kategoriach)
bo wnioskuje ze ta linia kodu z tego pliku:
<a href="kategoria,'.namen($row_cat['name']).','.$row_cat['id'].'.html">'.$row_cat['name'].'</a> ['.$ile2_cat.']

odpowiada za wyswietlanie tego na czym mi tak zalezy(nazwa kategorii i ilosc filmów z okreslonych przeze mnie kategori), zmiania tych 2 wartosci zalatwiła by cala sprawe, ja niestety nie moge dojsc jak z podanego kodu to wyciagniac tak aby bylo juz dobrze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.