Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][flash] Mailform przestał działać, co się zmieniło?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
bleem2222
Witam, mam problem ze skryptem PHP do wysyłania maili ze strony flashowej. Jest to stary skrypt, kiedyś działał bezproblemowo. W formularzu na stronie flash wpisywało się wiadomość a osobny plik php robił swoje i wysyłał maila jak i maila "potwierdzającego" do nadawcy tejże wiadomości. Teraz nic nie robi, nie wiem dlaczego. Prosiłbym o jakąś pomoc, bardzo zależy mi na tym konkretnym skrypcie a nie mam zielonego pojęcia jak go naprawić (i czy to wogóle możliwe). Czy ktokolwiek móglby mi wyjaśnić z jakich przyczyn skrypt przestał poprawnie funkcjonować? Prosiłem o pomoc w wielu miejscach i nikt nie był w stanie powiedzieć dlaczego tak sie stało.

Skrypt, który obsługuje ten formularz flashowy wygląda tak:

1. <?
  2.  
  3. $adminaddress = "your@email.com";
  4. $siteaddress ="http://www.yoursite.com";
  5. $sitename = "Your Site Name";
  6.  
  7. //No need to change anything below ...
  8. // Gets the date and time from your server
  9. $date = date("m/d/Y H:i:s");
  10.  
  11. // Gets the IP Address
  12. if ($REMOTE_ADDR == "") $ip = "no ip";
  13. else $ip = getHostByAddr($REMOTE_ADDR);
  14.  
  15. // Gets the POST Headers - the Flash variables
  16. $action = $HTTP_POST_VARS['action'] ;
  17. $email = $HTTP_POST_VARS['email'] ;
  18. $name = $HTTP_POST_VARS['name'] ;
  19. $comments = $HTTP_POST_VARS['comments'] ;
  20.  
  21. //Process the form data!
  22. // and send the information collected in the Flash form to Your nominated email ad
    dress
  23.  
  24. if ($action == "send") {
  25. //
  26. mail ("$adminaddress","Info Request",
  27. "A visitor at $sitename has left the following information\n
  28. Name: $name
  29. Email: $email\n
  30. The visitor commented:
  31. ------------------------------
  32. $comments
  33.  
  34. Logged Info :
  35. ------------------------------
  36. Using: $HTTP_USER_AGENT
  37. Hostname: $ip
  38. IP address: $REMOTE_ADDR
  39. Date/Time: $date","FROM:$adminaddress" ) ;
  40.  
  41. //This sends a confirmation to your visitor
  42. mail ("$email","Thank You for visiting $sitename",
  43. "Hi $name,\n
  44. Thank you for your interest in $sitename!\n
  45. Cheers,
  46. $sitename
  47. $siteaddress","FROM:$adminaddress") ;
  48.  
  49. //Confirmation is sent back to the Flash form that the process is complete
  50. $sendresult = "Thank you. You will receive a confirmation email shortly.";
  51. $send_answer = "answer=";
  52. $send_answer .= rawurlencode($sendresult);
  53. echo $send_answer;
  54. } //
  55.  
  56.  
  57. ?>

Poniżej link do wszystkich plików skryptu (pliki źródłowe *.fla i *.php):

http://www.bysiu3.wcentrum.com/Flash_MX-Mentaler-8880.zip
Cezar708
muszę Cię martwić, ale u mnie ten skrypt działa bez zarzutu. Być może serwer, na którym to działa ma wyłączoną możliwość wysyłania mailii lub serwery pocztowe w php.ini nie są poprawnie ustawione (wysyłasz z własnego localhosta?)
bleem2222
Najdziwniejsze jest to, że sprawdzałem na 2 różnych serwerach z takim samym efektem. A ze skryptem nic nie zmianiałem, był on w takiej postaci jak teraz, po prostu wgrany na serwer i chulał. Dopiero jakiś czas temu przestało wszystko działać. I wiem, że u niektórych osób też nie działa. To co mógłbym pozmieniać żeby wróciło to do normy?
PawelC
U mnie też działa bez problemu, a na jakich serwerach testowałeś? A może czasem te serwery niemiały safe mode??
bleem2222
Jeden sprawdzałem na swoim serwerze (płatnym - portal.biz.pl), na którym kiedyś ten skrypt działał bezproblemowo. Dlatego myślałem, że coś jest nie tak ze skryptem. Drugi serwer był firmy dla której pracuję (również płatny) i nic (tam również kiedyś ten rodzaj skryptu chodził). To dosyć irytujące zwłaszcza, że są to serwery za które się płaci. Jak tu na takim serwerze zainstalować jakiś profesjonalny sklep czy bardziej rozbudowaną stronę? Nie wyobrażam sobie, żeby można było tak blokować ważne funkcje stron. Co do "Safe Mode" to prawdę powiedziawszy nie mam pojęcia. Nie zmieniałem żadnych funkcji serwera więc ja nic przy tym nie "kombinowałem". A gdzie mogę sprawdzić czy ten "Safe Mode" jest włączony bądź wyłączony? CPanel?
PawelC
to wszystko możesz sprawdzić w panelu gdzie masz serwer powinieneś mieć pliki z takimi informacjami, chociaż bym się zdziwił że na płatnym hoscie miałbyś safe mode. Tą linijke
Cytat
mail ("$email","Thank You for visiting $sitename",
"Hi $name,\n
Thank you for your interest in $sitename!\n
Cheers,
$sitename
$siteaddress","FROM:$adminaddress") ;

zapisywałem inaczej i nigdy niemiałem problemów, zawsze robiłem zamiast " to '
A co dokładnie Tobie niedziała niewysyła wiadomości czy co??
bleem2222
Tia. To wina serwerowni. Oczywiście to oni coś zblokowali "zapominając" o tym wspomnieć. Po kontakcie z help deskiem wszystko wróciło do normy (ciekawa rzecz bo, na 3 różnych serwerach ten formularz nie działał poprawnie). W tej chwili wszystko jest w porządku. Dziękuję wszystkim tutaj za pomoc w moim "problemie" smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.