Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pełnotekstowe wyszukiwanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
itson
zapytanie wygląda tak:
  1. <?php
  2. $sql = "SELECT book_id, title, autor FROM ssb_books " .
  3.  " WHERE is_published=" . 1 ." and (MATCH (title,body) " .
  4.  " AGAINST ('" . $_GET['keywords'] . " IN BOOLEAN MODE')) ORDER BY '$sort'";
  5. ?>

wszystko działa ok, problem polega na tym że gdy jako szukane słowo(keywords) wpisze kilka słów np. Wakacje Krysi to wyszukuje mi wszystkie słowa "Wakacje" i wszystkie słowa "Krysi", a chciał bym aby wynikiem wyszukiwania były rekordy w których znajduje się jeden ciąg "Wakacje Krysi"
kossa
użyj w zapytaniu LIKE

Łukasz
phpion
Spróbuj wpisać Wakacja+Krysi lub "Wakacje Krysi"
Doomfinger
Cytat
użyj w zapytaniu LIKE

Źle mu życzysz, prawda? smile.gif

Zrób to tak:
  1. <?php
  4.  " AGAINST ('\"" . $_GET['keywords'] . "\"' IN BOOLEAN MODE)) ORDER BY '$sort'";
  5. ?>
itson
Cytat(Doomfinger @ 25.09.2007, 13:03:17 ) *
Źle mu życzysz, prawda? smile.gif

Zrób to tak:
  1. <?php
  4.  " AGAINST ('\"" . $_GET['keywords'] . "\"' IN BOOLEAN MODE)) ORDER BY '$sort'";
  5. ?>

to mi wcale nie działa(Something is wrong in your syntax obok 'BOOLEAN MODE)) ORDER BY 'autor'' w linii 1), tu pojawia się jeszcze jeden problem z IN BOOLEAN MODE nie wiem czemu mi to nie działa w tej postaci jak napisałeś i dlatego zamknąłem ten apostrof dopiero za IN BOOLEAN MODE
  1. <?php
  2. " AGAINST ('" . $_GET['keywords'] . " IN BOOLEAN MODE')) ORDER BY '$sort'";
  3. ?>

a jak całkiem usunę to IN BOOLEAN MODE to działa tak jak wcześniej - wyszukuje pojedyncze słowa

Cytat(phpion.com @ 25.09.2007, 13:03:04 ) *
Spróbuj wpisać Wakacja+Krysi lub "Wakacje Krysi"

nie działa
tomeksobczak
Spróbuj, spróbuj i spróbuj...
To forum dyskusyjne czy zgadywanka?

A może zamiast próbować to zajrzyj do manuala mysql?

'+apple +juice'
Find rows that contain both words.

http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/fulltext-boolean.html
Doomfinger
Po prostu wyszukiwanie pełnych fraz musi dostać frazę w "cudzysłowach", ale dodatkowo całe wyszukiwanie musi zamknąć się w 'apostrofach', czyli w sumie: '"tekst tekst"'. Tomeksobczak: właśnie to Ty zgadujesz, bo jemu chodziło o szukanie całych zdań, a nie kilku wyrazów. smile.gif
itson
kurcze sorry moja wina truje dupę a mam starego mysql-a zainstalowałem nowego i wszystko działa wystarczy dać cudzysłów
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.