Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dwie domeny, wykonanie skrypty, a jeden folder
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pampper
Witam , mam problem, zobrazuję go:

są trzy katalogi:

-GŁÓWNY (posiada adres www.domena1.pl)
---ZDJĘCIA
---STRONA (posiada adres www.domena2.pl)

w folderach GŁÓWNYM i STRONA znajduje się skrypt zapisujący grafikę do folderu ZDJĘCIA.

odpalam www.domena1.pl/skrypt.php i nie ma problemu zeby zapisać grafikę, bo ścieżka zapisu jest następująca:

$folder='zdjecia/';

Problem pojawia się kiedy chcę teraz z adresu www.domena2.pl/skrypt.php zapisać grafikę do folderu ZDJĘCIA,
nie mogę zrobić:

$folder='../zdjecia/';

bo dla drugiego adresu www folder STRONA jest traktowany jako główny,

jak poradzić sobie z tym problemem?
Grabarz
Rowumiem, że jest to jeden i ten sam skrypt w którym ustawiasz $adres = 'zdjecia/'; lub $adres = '../zdjecia/'; ?

Nie prościej np. dac dwa takie same skrypty (do dwóch katalogów), ale podac w nim inne adresy do folderu zdjęcia?

Ew. możesz sprawdzić przez $_SERVER['HTTP_HOST'] i $_SERVER['SCRIPT_NAME'] z jakiego adresu skrypt został wywołany.

(jeżeli nie o to chodzi, to opisz dokładniej, bo nie zrozumiałem worriedsmiley.gif )
nexis
Niejednokrotnie kiedy domena jest przypisana do katalogu na serwerze (w tym przypadku "STRONA"), skrypty nie mają dostęp do katalogów wyżej, ponieważ aktualny katalog jest traktowany jako wyjściowy (root).
pampper
No własnie to co powyżej zostało napisane mam z tym problem, ale rozmyślałem w nocy i doszełem do pomysłu takiego:

www.domena1.pl/skrypt.php będzie zapisywał zdjęcia do forlderu ZDJECIA
www.domena2.pl/skrypt.php będzie zapisywać zdjęcia do folderu STRONA/ZDJECIA

i wtedy drugi przypadek będzie zapisywać do bazy danych dodatkową info, a mianowicie nazwę katalogu "STRONA"

przy wyświetlaniu grafiki będzie to wyglądac tak

zdjecie='http://www.domena.pl/'.$index['folder'].'/ZDJECIA/'.index['foto'].'';

w rezultacie zdjecie zapisane z pierwszej domeny będzie miało adres przykładowy

http://www.domena.pl//zdjecia/obrazek.jpg

bo pole foldery w bazie danych zostawi puste

a zdjecie zapisane z drugiej domeny bedzie miało adres

http://www.domena.pl/strona/zdjecia/obrazek.jpg

bo do pola folder w bazie danych skrypt wpisze "strona"

Co o tym pomyśle myślicie?
ujex
Żeby dostać sie do tego folderu w drugim przypadku musisz podawac ścieżke w postaci: $unix_root = "/home/virtual/domena.com/......";

Wyświel sobie tablice $_SERVER zeby zobaczyć jak ma wyglądać dokladnie

ps

nie zapomnij o "/" na początku
pampper
czy mógłbym porposić o przykład, ponieważ nie jestem tak zaawansowany, tylko podstawa
Grabarz
ew. mozna skorzystac z przekierowania:

Gdy wywoływany skrypt będzie na adresie www.domena.1.pl (katalog GŁÓWNY) - nic się nie dzieje;
Gdy wywoływany skrypt będzie na adresie www.domena.2.pl (katalog STRONA) - przekierowywujemy na www.domena1.pl dodając jakiś parametr...

i skrypt odczytując paramet już wie, gdzie zapisać / odczytać zdjęcie. (a zawsze w końcu będzie wywołany skrypt w katalogo głównym, więc odpada problem dostępu "wzwyż");

Przekierowanie można zrobić zarówno spod PHP i ModRewrite w pliku .htaccess.

Dochodzi jednak problem wydajności - zawsze to jedno przekierowanie więcej (ping dla przeglądarki się zwiększa) no i lecimy już na inną domenę...

* Blokowanie katalogów "w zwyż" jest chyba tylko na darmowych serwerach... na wszystkich płatnych jest możliwość (ale nie jest domyślnie) zablokowania powyżej public_html
* Polecam hosting www.webd.pl ---> 200MB + PHP 4/5 + MySql za 4zł/miesiąc (40zł / rok - przeciez to śmieszne za hosting z cPanelem)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.