Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Zapytanie z dwóch tabel
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Guli
Mam problem z wyświetleniem wyników. Mam dwie tabelki. Jedna o nazwie news a w nim:
id
nazwa_kat_id
data_utw
tytul
tekst

a druga kategorie a w nim:
id
data_utw
nazwa_kat

Teraz chciałbym połączyć dwie tabele aby wyświetliło mi na ekranie tak:

Id - Tytul newsa - Data - Kategorie

Jak może wyglądać takie zapytanie ?
c3zi
select news.id, news.tytul, news.data_utw from news, kategorie where kategorie.id = news.nazwa_kat_id;
Guli
O właśnie dzięki. Dopiero teraz zorientowałem się, że ma być to nazwa_kat_id a nie id.

A można przy pomocy JOIN czy to wystarczy ?

EDIT

Zrobiłem sobie z JOIN bo chyba szybszy jest.

1. SELECT * FROM ". $prefix ."news JOIN ". $prefix ."kategorie ON ". $prefix ."kategorie.id=". $prefix ."news.nazwa_kat_id ORDER BY ". $prefix ."DATA.id DESC

Dzięki za wskazówkę.
mwojcik
To, co napisal @c3zi to jest ten sam JOIN co twoj, tylko inaczej zapisany (INNER JOINa mozna zapisac wlasnie na 2 spoosby)
Guli
Dzięki. To mam pisać samo JOIN czy INNER JOIN ?
mwojcik
W MySQLu nie ma znaczenia czy napiszesz JOIN czy INNER JOIN - działanie jest to samo.
Jak uzywasz zlaczen zewnetrznych to tez nie musisz pisac LEFT/RIGHT/FULL OUTER JOIN - wystarczy LEFT/RIGHT/FULL JOIN. Jednak w niektórych systemach bazodanowych trzeba jawnie napisać jakiego typu jest złączenie (czy INNER czy OUTER).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.