Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: co lepsze mysql czy oracle
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
htmlfan
jak w temacie, co lepsze jesli chodzi o mozliwosci znalezienia pracy mysql czy oracle? czego bardziej oplaca sie nauczyc? i gdzie jest wiecej ofert pracy? co łatwiejsze? czego szybciej sie nauczyc?i do czego jest wiecej ksiazek, zrodeł, takich z ktorych mozna nauczyc sie praktyki nie teorii?
mwojcik
To poczytaj sobie, ktora firma jest wieksza i bardziej znana to sie dowiesz czego warto sie uczyc
JaRoPHP
Cytat(mwojcik @ 12.10.2007, 20:37:39 ) *
To poczytaj sobie, ktora firma jest wieksza i bardziej znana to sie dowiesz czego warto sie uczyc

Odpowiedź wiele mówi... Postanowiłem się zastanowić, co jest bardziej znane i... nie znalazłem odpowiedzi. Sugerujesz, że warto Oracla? A może MySQL-a?

@htmlfan - wszystko zależy od środowiska w którym programujesz, od potrzeb tworzonego programu. Czasami nie ma sensu wchodzić do mercedesa (czyt. Oracle).
Czego łatwiej się uczyć - MySQL jest zdecydowanie prostszy do nauki. Od wersji 5 obsługuje już bardzo dużo elementów języka SQL (mam na myśli procedury, kursory, itd.).
W przypadku baz danych teoria jest bardzo ważna. Trzeba ją znać, aby budować dobre zapytania.
kris2
a co za problem zeby poznac oba srodowiska?
NuLL
Zeby sie uczyc Oracle' wypada miec w maly paluszku MySQL albo przynajmiej dobrze znac Postgres'a.
phpion
Ja bym polecał najpierw naukę MySQL gdyż jest to najprostsza baza (spośród sensownych) i najszerzej dostępna (jeśli chodzi o serwery z PHP). Następnie sugerowałbym douczenie się do PostgreSQL gdyż posiada więcej możliwości aniżeli MySQL (aczkolwiek My wciąż stara się dogonić Postgresa). Problemem jest to, że zdecydowanie mniej serwerów udostępnia PostgreSQL. Na deser zostawiłbym Oracle, gdyż jest to komercyjny ogromny moloch smile.gif Coprawda jest wersja darmowa (Oracle XE) i na niej można się uczyć i testować ale znalezienie serwera z Oracle graniczy praktycznie z cudem... Dlatego mój typ jest taki:
MySQL -> PostgreSQL -> Oracle
mwojcik
Cytat(JaRoPHP @ 12.10.2007, 23:02:04 ) *
Cytat

Odpowiedź wiele mówi... Postanowiłem się zastanowić, co jest bardziej znane i... nie znalazłem odpowiedzi. Sugerujesz, że warto Oracla? A może MySQL-a?

Kolega @htmlfan zapytal sie :
Cytat
co lepsze jesli chodzi o mozliwosci znalezienia pracy mysql czy oracle

, wiec moja odpowiedz sugerowala porownanie co jest bardziej znane i co ma wieksze mozliwosci, a co jednoczesnie pozniej pozwoli na znalezienie lepszej pracy - prawde mowiac nie wiedzialem nigdy oferty pracy w stylu "poszukiwany programista MySQL" czy podobnych, a ofert dotyczących obslugi/programowania w systemach Oracla jest duzo . MySQL jest dla osob, ktore zaczynaja swoja przygode z programowaniem i obsluga baz danych. Oczywiscie przesiadka na Oracla jest to etap rozwoju wlasych umiejetnosci i wiedzy - w koncu to ta firma jest 2 najwieksza firma informatyczna na swiecie i nauczenie sie jej rozwiazan pozwoli na zdobycie dobrej pracy, jednak od czegos trzeba zaczac i tez pod tym wzgledem zgadzam sie z wypowiedziami innych - MySQL na poczatek, pozniej przyjdzie pora na poznanie innych systemow bazodanowych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.