Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]phpmyadmin klucz obcy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Piotrwusek
witam

Wie ktoś jak ustawić klucz obcy w phpmyadmin
no_face
Klucz obcy jest to identyfikator w tabeli podrzednej ktory jest relacja do klucza podstawowego tabeli nadrzednej.

tabela pierwsza
Kod
id name
1  ktos
2  nowy
3  ktos_inny

tabela druga
Kod
id id_uera wiadomos
1       2  tresc_wiadomosci

w tym przypadku id_usera = 2 jest kluczem obcym. Jest to id z tabeli pierwszej.
Piotrwusek
Czyli questionmark.gif
no_face
hmm...

Klucz obcy to taki zamiennik. Kiedy chcesz np stworzyc tabele do przechowywania wiadomosci wysylanych przez userow, to nie jest dobrym rozwiazaniem bys umieszczal nick osoby wysylajacej, nick osoby otrzymujacej, w tym celu stosujesz klucze obce (zamienniki), ktore to sa id userow z tabeli userow.

Raczej juz wszystko jasne?
Piotrwusek
a pójdzie mi to na mechanizmie składowania MyISAM bo słyszałem że klucze obce to tylko na InnoDB

BO mam tylko takie dostępne:

MyISAM
HEAP
MEMORY
MERGE
MRG_MYISAM
ISAM
MRG_ISAM
no_face
Oczywiscie.
drPayton
Jeśli chodzi Ci jedynie o klucz obcy, to engine nie ma nic do rzeczy. Natomiast jeśli chodzi o prawdziwe relacje, to tylko InnoDB

added:
Klucz obcy, w sytuacji gdy nie istnieją transakcje w pełnym tego słowa znaczeniu to pojęcie abstrakcyjne. To zwykłe pole w bazie, a jedynie Ty, w swoim projekcie, określasz że ta akurat liczba to id z innej tabeli. Dla SBD to nie jest żaden klucz obcy.

edit: Upewniłem się, więc wszystkie "chyba" usunięte winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.