przyznam na wstepie ze to moje pierwsze starcie z bibioteka graficzna GD, wiec moje pytania moga byc dla wiekszosci dosc banalne.
Problem moj przedstawia sie nastepujaco:
mam baze w postgresie i interfejs w php. Na podstawie danych wyciagnietych z bazy musze narysowac pare wykresow (liniowych i slupkowych). poki co probowalam sie zabrac za slupkowy (na podstawie jakis przykladow znalezionych w necie), ale nie do konca mi idzie.
oto fragment mojedo kodu:
<?php $szerokosc=400; $wysokosc=200; $wykres=ImageCreate($szerokosc, $wysokosc); //kolory $czerwony=ImageColorAllocate($wykres, 255, 0, 0); $bialy=ImageColorAllocate($wykres, 0,0,0); ImageFill($wykres, 0, 0, $bialy); function slupek($x, $y) { ImageFilledRectangle($wykres, $x, $wysokosc-20, $x+10, ($wysokosc-20)-$y, $czerwony); ImageString($wykres, $x, $wysokosc-15, $y, $czarny ); }//koniec fkcji slupek //no i tu na pewno jest cos nie tak for ($i=1; $i<$wiersze, $i++) forech ($row as $data) $dane=$row['dane']; slupek(($i*20)-10, $dane[$i-1]) } ?>
dostaje blad:
The image “http://127.0.0.1/test/test.php” cannot be displayed, because it contains errors." title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
przerabialam juz ten kod pare razy,ale ciagle mi cos nie idzie. wszelki sugestie beda mile widziane:)
Pzdr!