Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mapa interaktywna
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Fremd
Chcialbym stworzyc strone z mapa, na ktorej uzytkownik wybieralby poczatek i koniec trasy przejazdu (dwa miasta), a nastepnie wybierana byla by najkrotsza trasa samochodowa, zaznaczana odpowiednio na mapie i obliczana odleglosc. Problem w tym, ze nie bardzo wiem jak by sie do tego problemu zabrac a dodatkowo w gre wchodzi wiecej niz jedna mapa. Byc moze ktos ma pomysl albo spotkal sie juz z czyms podobnym.

Pozdrawiam
spenalzo
Ohoho....
Będziesz miał raczej ciężko rolleyes.gif Też kiedyś nad tym myślałem, jak zrobić schemat połaczeń w malym mieście i... masakra - ale sądze, że musiałbyś opisać wszystkie powiązania pomiędzy wszystkimi miejscowościami - np. w ten sposób:
Chce dojechać z miasta A do miasta H - po drodze mam miasta B,C,D,E,F,G - ale moge jechać inaczej i to bedą inne miasta ... Czeka Cie kupa roboty... Powodzenia biggrin.gif
Seth
Tutaj przydalo by sie zainteresowac wektorami. Stworzyc mape za pomoca wektorow i wybierac najszybsza trase za pomoca obliczania najkrtszej dorgi wedlug dlugosci wektorow.
Ale to nie bedzi napewno latwa sprawa, wiec raczej tego typu projekty polecil bym specjalista winksmiley.jpg
Fremd
Dzieki za odpowiedz,
Seth sprowadziles mnie na Ziemie :wink: , poniewaz kwestia finansowa nie jest znaczacym czynnikiem wiec zlece to jakiejs firmie, ktora zajmoje sie mapami wektorowymi.
menic
@SETH Wektory beda ci pokazywalu polaczenia proste miedzy jednym a drugim punktem. A drogi z reguły takie nie sa winksmiley.jpg
Seth
A kto mowil o jednym wektorze ? smile.gif
To bedzie suma wszystkich wektorow, ktore prowadza do celu.

btw: na polskich ulicach wszystko jest mozliwe winksmiley.jpg
BzikOS
Do obliczenia najkrótszej drogi wykorzystuje się algorytmy grafowe (bo miasta, czyli wierzchołki i połączenia między nimi, czyli droga - to właśnie graf). Poszukaj na sieci o algorytmach grafowych, problemie komiwojażera, znajdowaniu najkrótszej drogi... dużo tego jest.
Tu masz jakiś najprostyszy algorytm w paszczalu http://mpp.qs.pl/XAlgorytmy/GrafDroga.html
robert_b
Czyżby BzikOS startował w OI?
Zadanie "Komiwojażer" było jakieś dwa lata temu.
smile.gif
dragossani
Przydatna informacja: bardziej zaawansowane systemy bazodanowe (np. Oracle) mają specjalne rozszerzenia GIS (dane geograficzne) i algorytmy wspierające tego typu zadania (np. najkrótsza albo najlżejsza ścieżka w grafie).
scanner
Jednak GIS (w jakim mam przyjemnsoc pracowac 5 rok jako wklepywacz danych) wymaga odpwoedniej struktury danych. Jesli juz o Oracle i GIS mowa, polecam: www.esri.com oraz aplikacjie ArcSDE, ArcInfo, ArcMap.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.