Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: .net czy java
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
envp
Jak wyżej, (oczywiście najlepiej byłoby wybrać obydwa), ale gdyby wybierać pierwszy do nauki, to który byście wybrali ?
gam3r
języki podobne jeśli chodzi o różnorakość platform do oprogramowania smile.gif

ze względów finansowych: Java - lepiej płacom programistom Javy ( + oczywiście cała inna masa technologii SUNa do opanowania )

ze względów możliwości (ale tylko trochę wydaje się lepszy) C# (+ też cała masa technologii SUNa do opanowania ): ciekawy, od stronek (u javy słabo z tym), po aplikacje na windows mobile, aplikacje desktopowe, rozproszone, sieciowe, bazodanowe (chociaż w javie też można)

a Ja zaczynam właśnie od C#, bo u mnie na uczelni działa całkiem fajna Grupa .NET, ostro wspierana przez microsoft, jest możliwość wypożyczenia sobie ksiażek które posiada grupa np. wydawnictwa microsoft press, uczestnictwo np. w IT Academic Day, oferty pracy dla aktywnych członków grupy .net

a Jave i tak bede mieć (jak dobrze pójdzie) na 3cim roku smile.gif
dzesi
Ja wybrałem Jave z wielu powodów, jakoś net mi sie nie spodobał guitar.gif .Polecam jave ale to od cebie zalzay co wybierzesz najlepiej spróbuj tych dwóch jezyków i sam wybierz.
NoiseMc
Na poczatek moze latwiej sie jest dobic do .net chocby z tego wzgledu, ze MS udostepnia darmowe narzedzia, organizuje darmowe DevDays do tego jest developers.pl, codeguru.pl i asp.net gdzie jest cala masa materialow. Dodatkowo Microsoft Patterns & Practices, nowe darmowe VS 2008 Express ktore wspomaga tworzenie aplikacji AJAX Enabled z wykorzystaniem ASP.NET AJAX.

Ogolnie z .Net latwo jest zaczac, duzo latwiej bylo mi znalezc materialy do nauki .Net niz Java i .Net-owcy wcale zle nie zarabiaja winksmiley.jpg

Oczywiscie jezeli opanujesz juz .Net i najwazniejsze wzorce projektowe to docelowo wydaje mi sie ze warto jest przeskoczyc na Jave chocby z tego wzgledu ze dziala rowniez na *nixach (do .Net jest niby Mono ale ... nie slyszalem zeby ludzie cos w tym robili komercyjnego) no i najwazniejsze ... Java sama w sobie narzuca porzadek i styl programowania
qqrq
Tak naprawdę to zadałeś bobu, bo obie technologie mają gigantyczne możliwości. Ja (raczej ze względu na sympatię C++) wolę ASP.NET+C#. Ale uczyć się polecam obydwu...
superfrajer
mi sie wydaje jednak ze community dotnetowe jest slabe - jak sie zaczyna z C# i .net to wszystko jest pieknie, kazdy pomoze itd... ale gdy juz sie wejdzie na jakis wyzszy poziom to naprawde ciezko jest znalezc odpowiedzi na niektore problemy. Wiele pytan na forach jest po prostu bez odpowiedzi... jest tez jakis zlewczy stosunek na uzytkownikow przez ms, wystarczy spojrzec na bugtraki od ms ajax.
niektore blokery do dzis nie zalatane (a na stronie pisze ze closed i fixed winksmiley.jpg ), patchy zero... tyle dobrze ze zrodla do tego daja to mozna sobie samemu po poprawiac.
jak programowalem w javie to takich problemow natomiast nie bylo. w kazdym razie jak sie przebrnie przez poczatkowe trudnosci to c# jest calkiem calkiem fajny.
satorian
ostatnio pytał mnie znajomy (średniozaawansowany domorosły koder php) ile czasu musiałby się uczyć (po parę godzin dziennie), żeby startować na Junior .NET/Java Developera. Ponieważ upierał się, żeby podać mu jakiś szacunkowy przedział czasu. to powiedziałem mu, że (jeśli się uprze) to 6-12 miesięcy w .NET, a 12-18 miesięcy w przypadku Javy. Czy nie wprowadziłem go czasem w błąd? Jak sądzicie?
mike
Nie wiem jak z .NET, ale z Java sporo przesadziłeś.
satorian
w którą stronę?
mike
Cytat(satorian @ 13.11.2007, 14:47:40 ) *
w którą stronę?
Moim zdaniem aby aplikować na stanowisko kogoś w stylu Junior Java Developera, średniozaawansowany (bądź lekko lepszy) programista PHP potrzebowałby maksymalnie roku nauki i to z górką.
Zakładając intensywność, o której wspomniałeś.
satorian
Cytat(NoiseMc @ 6.11.2007, 02:11:25 ) *
.Net-owcy wcale zle nie zarabiaja winksmiley.jpg

Czy ja wiem?
java developer: Ł49,012
.net developer: Ł37,620
php developer:  Ł30,676

Dane z UK (kolega na wyspach chce robić:)). Chciał kuć dalej php, ale te dane go przekonały, że nie ma sensu. Ofert dla php-owców jest mniej i są sporo gorsze. Seniorowi PHP dają tyle co Juniorowi JAVA (Mike, chyba coś o tym wiesz smile.gif)
qqrq
Ja tam u nas aż takiej różnicy nie widzę - mam dużo kolegów i koleżanek pracujących w PHP, Java, C++, C#/.NET i na razie, z porównania ich zarobków wynika, że wysokość zarobków wynika raczej z tego do jakiej firmy się człowiek przyszwęda. Ja np. robię w PHP i dostaję ponad 2k netto (i jestem w sumie najniżej w hierarchii - okres próbny). Kilku moich kumpli rzeźbi w Java/J2EE i ciachają trochę ponad 1k netto. Wszyscy wprawdzie pracujemy w "poważnych" firmach, tylko że ja w małym oddziale, a koleżeństwo w dużych.
Może to i płytkie spojrzenie na sprawę, ale coś w tym jest, przyznacie. winksmiley.jpg
strife
Java, jakoś mnie technologie M$ nie przekonują i mam jakiś wrodzony wstręt do .NET,

Cytat
a Ja zaczynam właśnie od C#, bo u mnie na uczelni działa całkiem fajna Grupa .NET, ostro wspierana przez microsoft, jest możliwość wypożyczenia sobie ksiażek które posiada grupa np. wydawnictwa microsoft press, uczestnictwo np. w IT Academic Day, oferty pracy dla aktywnych członków grupy .net

Mam to samo na UŁ, ale ja i tak w najbliższym czasie zaczynam się uczyć javy, bo uważam, że ma większe możliwości (multiplatformowa, programy/gry na telefonie itp.). Nie ukrywam, że również wiąże swoją przyszłość z UK, gdzie programista javy dostaje już całkiem przyzwoitą sumkę smile.gif Dlatego osobiście wybrał bym jave, jeśli pytasz happy.gif

Pozdrawiam.
Strzałek
Sam zacząłem kodować w C#, bardzo mi się to spodobało. Jetsem wręcz zachwycony. No ale naraze jestem początkujący więc nie mam jakiś mocnych argumentów za/przeciw, szczególnie że nie programowałem w Javie.

Cytat
gry na telefonie

Używając .NET możesz kodować gry na XBOX'a cool.gif

Jako ciekawostkę podrzucam link który dostałem od pewnego .NETowca (udzielającego się również na tym forum)

http://www.promoteware.com/Module/Article/...View.aspx?id=10
Krolik
Artykuł w tym linku przedstawia nieaktualne i nieprawdziwe informacje o Javie.
Nie podano metodyki testów w związku z tym ich wyniki nie mają żadnej wartości.
Zresztą z jednego testu nie ma co wyciągać żadnych wniosków. To tak jak twierdzić, że MySQL jest szybszy od Oracle'a, bo INSERTy na MyISAM chodzą szybciej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.