awyso
10.11.2007, 15:05:17
Witam wszystkich i od razu z góry dziękuję za zainteresowaniem się moim problemem! Chciałbym dodać że sie odwdzięczę za pomoc!
Wiec tak mam do zbudowania baze danych w Access a dokładniej:
SYSTEM INFORMATYCZNY WSPOMAGAJĄCY PROCES PRZYDZIAŁU ZAJĘĆ NA WYDZIAŁY
Co musi być zawarte:
Dane Osobowe Wykładowcy
Stopień
Pełniona funkcja władz dziekańskich
------
Przedmioty
Ilość Godzin danego przedmiotu w danym semestrze
------
Katedry(Matematyki i Statystyki,Ekonomii,Informatyki)
Kierunki
Specjalności
------
Roczniki Studiów
Semestry(1,2,3,4..itd)
Stacjonarne/Niestacjonarne
Stopnie I(Licencjat),II(Magister),Podypl, Inż.,Uzup, Jednolite Mag…
Liczba grup i podział na (audytoryjne,laboratoryjne,seminaryjne)
Wykład/ćwiczenia
-----
Pensum czyli Etat
-ilość godzin jeśli przekroczy etat to godziny same przechodzą w nadgodziny
Biorąc pod uwagę zniżki godzinowe dla Władz dziekańskich tzw:
Etat dla
Asystent, adiutant , wykładowca 240h
Dr.hab i w górę 210h
Dziekan 120h
Prodziekan 135h
A teraz trochę opiszę jakby to miało wyglądać
Ogólnie baza danych ma być pusta. Musi być możliwość dodawania, edytowania, usuwania rekordów.
A działac ma tak:
Wybieram np. po Nazwisku wykładowce i wyświetla jakie ma zajęcia i w jakich katedrach na jakich kierunkach i specjalnościach a także seminariach i wyszczególnienie na dane przedmioty w których grupach i w jakim roku i semestrze, czy to jest wykład czy ćwiczenia, ma pokazać ile godzin wypracowanych ma dany wykładowca i w przypadku przekroczenia swojego etatu godziny maja przejść w nadgodziny.
To by było chyba na tyle będę wdzięczny jeśli ktoś pomoże zbudować mi dobrą SAMĄ bazę danych bo reszta kwestia kwerend i formularzy wiec małymi kroczkami sobie już poradzę
Ja już próbowałem budowac tabele do bazy danych ale po prostu nie mam pojęcia jak to rozpisać żeby to działało.
Jeśli ktoś może pomóc/doradzić to bardzo dziękuję i czekam na post albo pw można tez na gg 632201
spook
10.11.2007, 16:29:11
Witam
Czytając Twój post wywnioskowałem, że chcesz aby ktoś za Ciebie zrobił projekt bazy. Zadanie to, co zawsze staram się podkreślać, jest najtrudniejszym etapem budowy bazy danych. Nikt raczej za Ciebie nie wykona gotowego projektu. Zaprezentuj jakieś swoje pomysły, a na pewno ktoś wskaże Ci błędy lub lepsze rozwiązania. Jeżeli tego nie chcesz lub naprawdę nie potrafisz umieść swoją wypowiedź w Giełdzie Ofert.
awyso
10.11.2007, 18:36:03
no wiec to moja pierwsza wersja, prosze o jakies podpowiedzi narazie bez relacji w celu ustalenia czy dobre zrobilem tabele, nie chodzi mi o gotowca tylko o pomoc! pozdrawiam
spook
10.11.2007, 19:17:01
Koniecznie dodaj relacje między tabelami.
awyso
10.11.2007, 21:12:17
Wymiar_godzin to w sumie nie wiem, jak zrobic gdzie dodac aby wyswietlalo ilosc godzin danego przedmiotu w danym roku studenckim i w danym semestrze np wyświetli.
(wykładowca)|(nazwa katedry)|(nazwa kierunku)|(specjalność)|(Przedmiot np.)Matematyka|rok 3|semestr 2|ilosc grup 2|ilość godzin 30-cwiczenia|ilosc godzin 30-wyklady i na koniec zsumuje i pokaże sume ILOSC GRUP * ILOSC GODZIN CW+ ILOSC GODZIN WYK) czyli w tym przypadku 2*30+30)=90godzin
GRUPY SA TYLKO I WYłACZNIE CWICZENIOWE WYKłAD JEST DLA WSZYTKICH RAZEM Z DANEJ SPECJALNOSCI
wiem ze wyswietlanie czy sumowanie to kwestia kwerend ale napisalem zeby bylo wiadomo o co mi chodzi co do relacji ciezko je narazie zrobic, myslę ze narazie kwestie Etatu/pensum pomineimy zeby nie komplikowac czyli mialo by byc tak jak wypisalem bez przenoszenia godzin nadetatowych w nadgodziny tylko zeby sumowal. a wiec troche zmienie tabele bedzie moze łatwiej, ale nadal nie wiem gdzie w stawic te godziny zeby byl przy danym przedmiocie w danym semestrze danej specjalnosci, hmmm mysle ze to bedzie w tabeli przedmioty tak tez wstawilem moze teraz bedzie jaskniej no i jakby mogł ktos poradzic jak zrobic te powiazania to bylbym wdzieczny
spook
11.11.2007, 09:00:37
Przeanalizuj dokładnie taki schemat, gdyż jego poprawności do końca pewny być nie mogę

awyso
11.11.2007, 09:51:22
podaje swoj schemat tylko wlasnie tej relacji nie moge zrobic

Zrezygnowalem z tabeli ROK i dane wrzucilem do Specjalnosci bo mysle ze tam bedzie lepiej choc moge sie mylic

wiec co o Tym Myslicie ?
spook
11.11.2007, 11:17:14
Zauważyłem ten sam błąd zarówno u mnie jak i u Ciebie. Z naszych schematów wynikało, że na jednym Kierunku może wykładać tylko jeden Wykładowca!!! Trochę poprawiłem
awyso
11.11.2007, 11:32:38
to która relacja u mnie jest zła??
spook
11.11.2007, 12:02:56
Wykładowcy->Kierunki. Moim zdaniem musi tu zajść relacja wiele-do-wielu
awyso
11.11.2007, 12:23:34
Cytat(spook @ 11.11.2007, 12:02:56 )

Wykładowcy->Kierunki. Moim zdaniem musi tu zajść relacja wiele-do-wielu
hmmm ale to jak zrobic ta relacje wiele do wielu bo czytalem to potrzebna jest jakas dodatkowa tabela
spook
11.11.2007, 16:13:30
A i owszem. Spójrz na mój drugi schemat. Pomiędzy Wykładowcy->Kierunki weszły nawet dwie tabele, ale połączenie wiele-do-wielu pomiędzy Wykładowcy->Kierunki jest zrealizowane.
awyso
11.11.2007, 18:02:48
aha

teraz rozumiem w sumie to zrezygnowalem z tabeli rok_studiów ale to w sumie powróce do Twojej wersji

zaraz to wklepie i zobacze efekt

no dobra to jakos to wyglada

dziękuję ślicznie
teraz kurcze pytanie czy pomożesz mi z formularzem który by to wypelnil ? moze jest do Ciebie jakis kontakt gg/skype ? pozdrawiam