Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php,mysql] połączenie wyników z 2 tabel
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mitp
Witam, chciałbym zapytać jak "połączyć" wyniki z 2 tabel. Chodzi mi o to że z formularza przesyłam następujące dane:
imie, nazwisko, ocena w formularzu zrobiłem również pole na zdjęcie, grafike (w formie wykresu) uzytkownika. I teraz imie, nazwisko, ocena przesylam do tabeli 1 a sama grafike do innej tabeli np. 2. W tabeli 2 gdzie ma byc grafika lub zdjecie uzytkownika mam pola: id_zdjecie, user,ocena, zdjecie.

I teraz pytanie: powiedzmy ze wpisuję Jan Kowalski 4 wykres(zdjecie) -> zapytanie:
  1. <?php
  2. function odbierz($pole) {
  3. $pole = trim($pole);
  4. if (get_magic_quotes_gpc()) $pole = stripslashes($pole);
  5. return htmlspecialchars($pole, ENT_QUOTES);
  6. }
  7.  
  8. $imie = odbierz($_POST['imie']);
  9. $nazwisko = odbierz($_POST['nazwisko']);
  10. $ocena = odbierz($_POST['ocena']);
  11.  
  12. ...
  13. $zapytanie= mysql_query ("INSERT INTO $mysql_tabela (imie,nazwisko,ocena) VALUES ('$imie','$nazwisko','$ocena')") or die ("Błąd w zapytaniu !");
  14. ...
  15. // i teraz chcialbym do tabeli 2 dodac to zdjecie, grafike(w formie wykresu) dla konkretnej oceny tego uzytkownika
  16. // jak to zrobić ?
  17. ?>

z góry dziękuję za pomoc
lordziqqq
W tabeli pierwszej tam gdzie przechowujesz dane dodaj sobie kolumne typu auto_increment ( oczywiscie primary_key ) tak samo w tabeli drugiej dodaj kolumne id_oceny i juz masz w zasadzie gotowe polaczenie. Po insercie do tabeli pierwszej pobierz sobie mysql_insert_id wartosc id wiersza oceny a dalej juz chyba polapiesz sie co zrobic
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.