Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [sql] Pytanie o tabele emp, dept i salgrade
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maro79
Witam wszystkich!

Jestem nowy na tym forum oraz nowicjuszem w sferze SQL'a tak wiec prosze o wyrozumialosc smile.gif

Zainstalowałem wlasnie Oracle 10 i odpalilem SQLplus. Po zalogowaniu chcialem sprawdzic czy sa tabele z ktorych korzystamy na kursie z baz danych. Mowie o tabelach scott.emp, scott.dept i scott.salgrade. Sa to chyba domyslne tabele kazdego oraclowego SQL'a i sluza jako dobry material do treningu.
Wpisalem:

SELECT * from emp;
i nic... pokazal sie tylko komunikat:

from emp
*
BŁĄD w linii 2:
ORA-00942: tabela lub perspektywa nie istnieje

Pozostalych dwoch tabel tez nie ma. Ze wzgledu na zajecia w ktorych uczestnicze musze te tabele u siebie miec i mam pytanie, czy mozna je jakos zaimportowac z neta czy z jakichs plikow.
Bardzo prosze o odpowiedz, bo niedlugo mam pierwszy sprawdzian i musze to cwiczyc smile.gif

PS. Dadam jeszcze ze do SQLa loguje sie jako uzytkownik SYSTEM na haslo i nazwe bazy utworzone w czasie instalacji Oracla
Gość
prosze o odpowiedz skad mozna pobrac te tabele emp, dept i salgrade do Oracle Database 10g Express Edition
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.