Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: adsense a urząd skarbowy...
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Daimos
Witam
nie korzystalem nigdy z adsensa, ale zastanawia mnie jedno, czy jest to wkoncu uwazane jako "zarobki" z powodu prowadzenia jakiejs dzialalnosci
czy urzad skarbowy moglby odnotowac takie zarobki przez adsensa, w rozliczeniach?

znalazlem takie informacje
http://prawo.vagla.pl/node/7473
ale tu pisze o jednym urzedzie, pisze nawet, ze ten urzad "doszedł do nieco innych wniosków niż Urząd Skarbowy w Mińsku Mazowieckim", wiec to nie jest jakies postanowienie ogolne

i przykladowo taka sytuacja, rencista/rencistka pobierajaca rente, nie moze miec zadnych dochodow, w przypadku ich odnotowania, moze utracic rente
wiec dlatego pytam, jak patrzy na to urzad skarbowy
pozdrawiam
Sh4dow
Jesli chodzi o rente i dodatkowe dochdy to sa one chyba uzaleznione wysokosci renty. Wiec tutaj musial bys sie dowiedziec w ZUS'ie o takie rzeczy. Jesli chodzi o podatek od tego to wiem ze ktos sie normalnie rozliczal tak jak mial prog podatkowy dla swojego dochodu. Ale nie powiem ci dokladnie na podstawie czego sie rozliczal. To co jest w tym linku napisane jest tak pokrecone ze ciezko mi to zrozumiec co swiry z US mialy na mysli.

Zreszta jesli to sa niewielkie dochody z reklam to nie wiem czy jest sens tak szalec z US i podatkiem. Wiem ze teoretycznie jest to nie legalne ale po co tyle nerwow tracic przez takie cos. Nie namawiam na takie postepowanie, poprostu mówie co mysle, tak racjonalnie do tego podchodzac.
Daimos
ale chodzi mi dokladnie, czy urzad skarbowy moze wniknac w te zarobki? chodzi o to, ze pobierajac rente z ZUSu podpisuje sie swistek, ze nie podejmie sie zadnej pracy (to jest ladnie napisane, chodzi ogolnie o to, ze nie bedzie sie mialo zadnych dochodow na boku)
czy adsense bylby zlamaniem umowy?
ok sory, wroc... winksmiley.jpg byloby w pewnym sensie, no ale czy faktycznie urzad skarbowy ma jakis dostep do takich informacji od adsensa, wkoncu, jesli oni nic nie odnotuja, zus nie moze sie przyczepic
Sh4dow
Jesli ujawnisz taki dochod i rzeczywiscie nie mozesz zarabiac nawet 1 zl to tak bylo by to naruszeniem praw do otrzymywania renty z tytulu dowolnego smile.gif
Daimos
nie mam zamiaru ukrywac winksmiley.jpg ale hipotetycznie biggrin.gif
wiec musze ujawnic? czyli nie maja fizycznie mozliwosci wniknac w te zarobki?
Cysiaczek
Specem nie jestem, ale wydaje mi się, że podobnie jak w przypadku emerytury jest określona kwota, jaką emeryt może dorobić bez utraty świadczenia. Wiem, że dotyczy to też niektórych rent (np. rodzinnej)

Pozdrawiam.
Daimos
tej akurat o ktora mi chodzi, nie dotyczy, jest jawnie napisanie, ze osoba ta nie moze przyjmowac jakichkolwiek dochodow, poniewaz ma grupe inwalidzka i jak podejmie prace (co jest bez sensu bo adsense to zadna praca winksmiley.jpg )
moze utracic rente
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.