Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Linux - nstalacja bez prawa roota
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
Eeqmc2
Witam mam problem. Rzecz dotyczy instalacji na systemie Linuxowym
Z jendej strony w dokumentacji PostgreSQLa pisza, ze moze go zainstalwoac kazdy nie majac prawa administratora systemu, a z drugiej strony w opisie instalacji pojawiaja sie polecenia tworzenia nowego uzytkownika systemu (co przeciez moze zrobic tylko root). Wiec czy da sie zainstalwoac postgresa bez praw roota?
a drugi aspekt, ktory wiaze ise z pierwszym: czy mozliwe jest zainstalwoanie na jednym koncie Linuxowym (nie jestem adminem) Postgresa, zebym mogl jednoczesnie startowac serwer i byc uzytkownikiem bazy?

licze na szybka odpowiedz, gdyz zalezy mi na czasie
z gory dzieki
dr_bonzo
Nie robilem tego nigdy z nie-roota, ale z twojego opisu wynika ze sie da:
Cytat
z drugiej strony w opisie instalacji pojawiaja sie polecenia tworzenia nowego uzytkownika systemu

A czym sie rozni user postgres od usera JanKowalski? Tylko tym ze nie jest root'em, wiec mozesz uzyc swojego konta do uruchamiania PG (oczywiscie nie jest to zalecane rozwiazanie itd... ale sie da)

Cytat
czy mozliwe jest zainstalwoanie na jednym koncie Linuxowym (nie jestem adminem) Postgresa, zebym mogl jednoczesnie startowac serwer i byc uzytkownikiem bazy?

Tak
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.