Witam, Zauważyłem w necie, że niektóre zagraniczne firmy oferują klony aukcji internetowych, dużych serwisów itd... itd.... Czy to jest legalne, gdy ktoś kupi sobie taki skrypt i postawi swój serwis, np. zmieniając pare rzeczy w skrypcie?
Pozdrawiam
sticker
2.12.2007, 01:12:46
nie musi nić zmieniać w skrypcie jeśli go kupił to nabył prawa majątkowe do niego, chyba że umowa jakas lipna.
trucksweb
2.12.2007, 01:27:06
to nie tylko skrypty nawet zakladaja cale firmy, zmieniajac tylko np. jedna litere w nazwie- i co im kto zrobi ?
zastrzec nazwe?domene ?- zmienia jedna litere, cyfe, dadza - ; : . i juz maja inny sposob obejscia
takie firmy powinno sie tepic ! przynajmniej jak widze, ze jakas firma ma nazwe "baaardzo podobna" do drugiej to odrazu jest u mnie spalona
ps. jest to wszystko w 100% legalne ale sprzeczne ze zdrową konkurencja. Powinno sie to nazywac po imieniu- pojscie na latwizne lub kradziez pomyslu
sticker
2.12.2007, 01:35:59
no i uwaga na fejk banki bo nawet wygląd taki sam strony a numer konta hasło login mozna zamiast np na bzwbk wpisac na wbkbz i co ? Tutaj oczywiście przykład fejk ale sa takie serwisy w Polsce jeszcze takiego nie widziałem
Sadu2
2.12.2007, 13:03:39
No też sporo takich serwisów widziałem, w których była dodana na początku jedna literka albo na końcu heh. I mnie to właśnie zaciekawiło. Ale tylko zagraniczne strony. Polskich klonów jeszcze nie widziałem. U mnie też taka firma jest spalona.
Puciek
2.12.2007, 17:19:07
Sticker, tutaj mylisz fejk firmy (np. njke zamiast nike) z phishingiem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.