Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z kodowaniem znakow z formularza
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Polik
Witam!

Mam problem z kodowaniem polskich znakow diakrytycznych, ktore pobierane sa z formularza i umieszczane w bazie danych. W miejscu kazdej polskiej literki pojawia sie "??". Kodowanie calej bazy danych jest ustawione na UTF8, tak samo kazda tabelka ustawiona na UTF8. Pliki php w ktorych zdefiniowane sa formularze rowniez zapisywane sa jako dokument z kodowaniem UTF8. Nie mam pojecia skad wiec ten problem sie wzial? Co jeszcze wplywa na to, ze polskie literki tak mnie nie lubia? smile.gif

Pozdrawiam i licze na Wasza pomoc!
AxZx
wykonaj zapytania przed insertem
  1. SET names utf8;
  2. SET CHARACTER SET utf8;

i powiedz czy pomoglo.
Polik
nie wiem czy dobrze zrozumialem... wkleilem po prostu te dwie linijki przed inserta ale wywala mi blad
Parse error: parse error, unexpected T_STRING in F:\Webmaster\bd_sklep\admin_kategorie.php on line 43
AxZx
to sa zapytania do bazy
  1. <?php
  2. ?>
Polik
no ta teraz dziala smile.gif Czy bede musial za kazdym razem przed insertem i updatem wstawiac takie cos?
AxZx
sprawdz to:)
wynika z tego ze raczej tak.
kitol
Nie trzeba tego robić przed każdym zapytaniem. Wystarczy raz, najlepiej zaraz po połączeniu z bazą.
Polik
No rzeczywiscie smile.gif Dzieki za pomoc!

Wiecie dlaczego tak sie dzieje pomimo ze niby wszedzie kodowanie takie same?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.