Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z zapytaniem
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
roobik
Witam!
Od razu przejdę do rzeczy. Mam tabelę o strukturze:
id, kat, tyt, tekst, lnk, data, autor, mail, czytan, brak, status, ocena
Kategorii (kat mam co prawda narazie dwie, a w każdej z nich po kilkanaście artów (arty składają się z tytułu (tyt), treści (tekst), autora i jego maila i pozostałych...)
Załóżmy, że jedna kategoria (kat) to pierwsza, a druga kategoria to druga winksmiley.jpg
Co chcę uzyskać?:
Ostatni art w kategorii pierwsza: .................
Ostatni art w kategorii [i]druga[/]: .......................
Czyli robię zapytanie:
  1. $wyn_art_jed = mysql_num_rows(mysql_query("SELECT * FROM arty_userow WHERE kat LIKE'-pierwsza'"));

i tu stop... bo nie wiem co i jak dołożyć po LIKE, by zwróciło mi jeszcze wg daty sad.gif

Bardzo plis o pomoc...
Indeo
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, bo trochę zamieszałeś ze strukturą tabeli. Zakładam, że masz jedna tabelę z artykułami, w której są między innymi pola - 'kategoria pierwsza' oraz 'kategoria druga' i chcesz znaleźć dla każdej kategorii ostatni artykuł.

1. SELECT * FROM arty_userow WHERE id IN (SELECT max(id) FROM arty_userow GROUP BY kat);

i masz w wyniku tyle rekordów ile było wartości w polu 'kat' ze wskazaniem na ostatni rekord.
roobik
Cytat
w której są między innymi pola - 'kategoria pierwsza' oraz 'kategoria druga

Nie nie ... W tabeli mam pole kat - wyjaśniam w poniższym zapytaniu
Po kilkunastu próbach dałem radę:
  1. $zap = "SELECT * FROM arty_userow WHERE kat LIKE 'pierwsza' ORDER BY data DESC LIMIT 1 ";
Indeo
A tak, moje pytanie było nieaktualne, ale zapytanie jak najbardziej winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.