Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [java] co potrzeba
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
slash.
Mam zamiar przygotowac sobie jakies aplety javy w stylu gier online albo jakiejs ksiazki adresowej - nie sa to moze dobrze przyklady ale interesuje mnie co bede potrzebowal do zbudowania np. gry online wykorzystujacej baze danych, gra ma byc przygotowana do gry pomiedzy uzytkownikami a nie z komputerem. Jakie sa wymagania wzgledem serwera i w jaki sposob odbywa sie transmisja danych pomiedzy graczami.
Z gory dzieki za info.
Seth
Serwery WWW >> Hydepark
[Regis]
Przede wszystkim potrzebujesz srodowiska programistycznego (ale odkrycie, co ? :wink: ) Pozwole sobie polecic Ci NetBeans - jest za darmo i jest ponadto po prostu niesamowite smile.gif
LukaszLenart
A ja polecam Eclipsea, tez darmowy.

Co do komunikacji Aplet inne stacje, to bez zmian w plikach bezpieczenstwa na stacjach graczy nie ma szans. Aplet moze tylko komunikowac sie z serwerem, z ktorego zostal pobrany (polecam ksiazke - Java a Bezpieczenstwo - czy cos takiego)

Tak wiec musisz obsluzyc cala komunikacje przez serwer, i z niego rozsylac komunikaty do innych klientow. A zeby to zrobic to najlepiej wykorzystac Servlet (odsylam do - Java Servlet Programowanie).
slash.
no dobra wiadomo potrzebuje JSDK - do tego jakis lady edytorek tak jak mowiliscie ew. komercyjny JBuilder Borland, a co do komunikacji to mowicie ze poprzez serwer - no dobra co do serwera to czy przy uzyciu apache potrzeba cos jeszcze oproc Tomcata questionmark.gif
Wowczas wykorzystujac serwer moge dokonac komunikacji pomiedzy uzytkownikami - dobrze rozumiem questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.