slash.
7.12.2003, 19:21:30
Mam zamiar przygotowac sobie jakies aplety javy w stylu gier online albo jakiejs ksiazki adresowej - nie sa to moze dobrze przyklady ale interesuje mnie co bede potrzebowal do zbudowania np. gry online wykorzystujacej baze danych, gra ma byc przygotowana do gry pomiedzy uzytkownikami a nie z komputerem. Jakie sa wymagania wzgledem serwera i w jaki sposob odbywa sie transmisja danych pomiedzy graczami.
Z gory dzieki za info.
[Regis]
7.12.2003, 22:05:56
Przede wszystkim potrzebujesz srodowiska programistycznego (ale odkrycie, co ? :wink: ) Pozwole sobie polecic Ci NetBeans - jest za darmo i jest ponadto po prostu niesamowite
LukaszLenart
7.12.2003, 22:31:32
A ja polecam Eclipsea, tez darmowy.
Co do komunikacji Aplet inne stacje, to bez zmian w plikach bezpieczenstwa na stacjach graczy nie ma szans. Aplet moze tylko komunikowac sie z serwerem, z ktorego zostal pobrany (polecam ksiazke - Java a Bezpieczenstwo - czy cos takiego)
Tak wiec musisz obsluzyc cala komunikacje przez serwer, i z niego rozsylac komunikaty do innych klientow. A zeby to zrobic to najlepiej wykorzystac Servlet (odsylam do - Java Servlet Programowanie).
slash.
8.12.2003, 13:26:56
no dobra wiadomo potrzebuje JSDK - do tego jakis lady edytorek tak jak mowiliscie ew. komercyjny JBuilder Borland, a co do komunikacji to mowicie ze poprzez serwer - no dobra co do serwera to czy przy uzyciu apache potrzeba cos jeszcze oproc Tomcata
Wowczas wykorzystujac serwer moge dokonac komunikacji pomiedzy uzytkownikami - dobrze rozumiem