Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][xml] Zabezpieczenie plików i szukanie w XML
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-kay-
1. Więc pisze sobie teraz skrypt, który kożysta z pliku txt (baza danych), i tu moje pytanie:
Jak zabezpieczyć ten plik, żeby ktoś nie mógł wejść np. tak: www.omgf.pl/bazadanychh.txt questionmark.gif?

2.
Możecie mi powiedzieć, jak z poziomu PHP odszukać linike w XML i zmienić ją? przykładowo otwieram plik nonsens.xml szukam liniki xml=5 i zmieniam ją z poziomu php na xml=10 sciana.gif

Prosze o pomoc wstydnis.gif
strife
Ad 1. .htaccess
Ad 2. simple_xml" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual ?
mwojcik
lub 1. umiesc plik powyzej wwwroot
Snowak
Lub 100%-bezpieczna metoda co do punktu 1 - zmień rozszerzenie na .php i na samej górze dodaj linijke:
  1. <?php die(); ?>

Tylko pamiętaj, że jak będziesz przetwarzać plik to Twoja pierwsza linijka z danymi będzie na pozycji 1 a nie 0 jak obecnie.
carster
Witam,

powyższe zabezpieczenia są OK. do skryptów wykonywanych na serwerze, ja natomiast mam teraz taki problem że chce zabezpieczyć plik playlist.xml który jest dołączany w kodzie javascript strony w postaci: 
Cytat
new SWFObject("player.swf", "player", "220", "265", "9", "#000000");
so.addVariable("playlist", "../playlist.xml");

Co do strony html to można ją zabezpieczyć programem HTML Cipher przed podglądem ale pliku xml już nie można bo nie zostanie właściwie odczytany przez przeglądarke.

Jeżeli macie jakieś pomysły to będe ogromnie wdzięczny za sugestie.

Pozdrawiam
Marcin 
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.