Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Troche inne filmy
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
envp
Chciałbym, abyście w tym wątku napisali jakie są wasze ulubione psychologiczne filmy (jeśli takie macie).

Moje ulubione to:
  • Donnie Darko - film o chłopcu, który ma schizofrenię i widzi królika, który przybył z przyszłości i uratował mu życie. Film godny obejżenia doczekał sie nawet swoich fanklubów na całym świecie smile.gif
  • Fight Club - kultowy film ukazujący marność rzeczy materialnych. O mężczyźnie pracującym w dużej korporacji, który nie może spać, "doznaje" schizofrenii. Film poprostu świetny!
Turgon
Forrest Gump
mike
Π (Pi) - genialny matematyk w poszukiwaniu liczby doskonałej. Szukanie odpowiedzi na pytania, które stawia Kabała.
skowron-line
Cytat(mike @ 19.12.2007, 21:25:18 ) *
Π (Pi) - genialny matematyk w poszukiwaniu liczby doskonałej. Szukanie odpowiedzi na pytania, które stawia Kabała.

Zgadzam sie genialny film.

Super Truper (Straż Wiejska) - mocno silnie glupia komedia zero przeslania ale salwy smiechu o pracy Amerykanskiej drogowki
Seth
Oto moje propozycje:

Buntownik Z Wyboru - swietna kreacja aktorska oraz historia glownego bohatera. Film bardzo wciaga i daje do myslenia.

Breakfast Club - stary film ale poruszajacy ciagle aktualne problemy nastolatkow.

Requiem Dla Snu - ciezki film ale warto obejrzec. Rewelacyjna sciezka muzyczna, ktora doczekala sie wielu remixow oraz ukazala sie w wielu innych filmach i reklamowkac winksmiley.jpg

Wiezien Nienawisci - Rewelacyjny chodz na poczatku brutalny film. GENIALNA gra aktorksa Nortona - ten film obejrzalem kilka lat temu i do dzisiaj jak tylko pokazuja jego powtorki w telewizji zawsze go ogladam.

Memento - film do obejrzenia na dwa razy. Za pierwszym jestes zaskoczony podejsciem i fabula, a pod koniec filmu masz wrazenie, ze wszystko staje sie jasne. Za drugim razem mozna wylapac rozne ciekawe elementy, ktorych wczesniej sie nie widzialo - np. osoba w ostatniej scenie winksmiley.jpg

Symetria - genialne polskie kino. Film do obejrzenia przy zgaszonym swietle. Rewelacyjny klimat i gra aktorow. Dajace do myslenia zakonczenie.

Mlodzi Gniewni - Ten film swego czasu zrobil wielka furrore. Jednak mimo kilku lat na karku nadal fajnie sie go oglada i nuci piosenke Coolia winksmiley.jpg

Czlowiek Slon - Ten film wywoluje bardoz duze emocje i zdecydowanie nie jest kinem do ktorego siada sie z garscia popkornu i kubkiem koli w reku.

Czesc Teresko - Polski film zrobiony niskim nakladem srodkow ale opowiadana w nim historia wciaga i zostaje w pamieci.

Skoro juz mowa o PI (ktore nawiasem mowiac zupelnie nie przypadlo mi do gustu) nie sposob wspomniec o Glowa Do wycierania - film jest obledny. Instrukcja ogladania: zaslaniamy zaslony. Wylaczamy swiatlo w pokoju. Zamykamy dzwi. Film ma niesamowity Linczowski klimat. Przy dobrym naglosnieniu, po zakonczeniu filmu i powrocie do rzeczywistosci mamy wrazenie jakbysmy nagle znajdowali sie w obcym swiecie - bez odglosow fabryki, ktore towarzyszla nam przez caly czas trwania filmu. Film jest bardzo trudny ale warto dotrwac do konca aby moc powiedziec: co ja przed chwila ogladalem? :| biggrin.gif

Caly cykl: 3 kolory - rewelacyjne kino

Historie Milosne - Starszy Sztur (mlodszy tez sie na chwile pokaze winksmiley.jpg) rewelacyjnie gra swojego bohatera(ow). Swietne kino dajace do myslenia. Fragment z winda i pytaniem "Czy to juz koniec" pozostanie mi dlugo w pamieci smile.gif

Poniedzialek - Malo znany ale bardzo ciekawe i mocne kino. W jednej z glownych rol Pawel Kukiz - swietny klimat.
kszychu
Od siebie dodam jeszcze "Wbrew regułom"
miggie
Podejrzani (Usual suspects) - ten film oglądam, kiedy tylko mogę. Kevin Spacey - oscar za drugoplanową rolę.
Seth
Jesli juz mowa o Kewinie Spacey to dorzucil bym K-Pax - poza bardzo wciagajaca i intrygujaca fabula, same zdjecia (lokacje, gra swiatel i cieni, kadry etc.) sa po prostu rewelacyjne.
jastu
Słabo panowie, proponuję zaintresować się filmami Guy'a Richi'ego, co do muzyki filmowej to polecam Clint'a Mansell'a - a jak już jesteśmy przy nim to polecam film do którego robił muzykę - Fountain. Nie wiem jak zinterpretujecie ten film, ale ja byłem pod wrażeniem.
mike
Cytat(jastu @ 20.12.2007, 21:28:29 ) *
Słabo panowie, (...)
Faktycznie Twoje propozycje są lepsze.
Na przyszłość daruj sobie takie żenujące komentarze, nic nie wnoszące do dyskusji.
ramze
Las Vegas Parano - paranoja w czystej postaci - bez aluzji i wysublimowanych metafor

12 małp paranoja w bardziej wyszukanym wydaniu

Nieodwracalne/Irreversible - bardzo cięzkie kino, trudny klimat, mocno ciąży na umyśle przez jakiś czas po obejrzeniu

Zostawić Las Vegas - świetny film z bardzo głębokim morałem i kapitalną niebanalną fabułą

Ptaki - tego filmu chyba nie muszę przedstawiać

Obywatel Kane - każdy człowiek, który chce obejrzeć najbardziej kultowy z kultowych filmów musi obejrzeć ten film... przez wielu uznawany za najlepszy film w dziejach.
jastu
Na specjalną prośbę rozwijam moją myśl z nic nie wnoszących komentarzy.

Lock, Stock and Two Smoking Barrels

Revolwer

Snatch

Proponuję nie czytać recenzji i komantarzy, tylko ogladać - choć nie wiem kogo po za mną interesują filmy o złodziejach, cwaniakach i innych postaciach społecznego marginesu  tongue.gif

// edit
Faktycznie psychologiczne, teraz rozumiem dlaczego takie pozycje wymieniacie....no to może Revolwer smile.gif
mike
A czytałeś pierwszego posta?
Cytat(envp @ 19.12.2007, 16:55:04 ) *
Chciałbym, abyście w tym wątku napisali jakie są wasze ulubione psychologiczne filmy (jeśli takie macie).

Wiedziałem które filmy wymienisz tongue.gif Wszyscy je widzieli ale jak zauważysz nie o taki klimat chodziło autorowi wątku
Oglądałeś coś poza tymi trzema tongue.gif
ramze
Seth:

Jeśli podobał Ci się american History X to zapewne spodoba Ci się Fanatyk o Żydzie faszyście. Ciekawe podejście do tematu. Film zrobił na mnie olbrzymie wrażenie chociaż kilka rzeczy mi się nie podobało.
mike
Cytat(ramze @ 21.12.2007, 22:13:58 ) *
(...) zapewne spodoba Ci się Fanatyk o Żydzie faszyście.
Również polecam.
Chociażby na doskonałą kreację Ryana Goslinga.
strife
Piękny umysł (czasami jak siedzę ponad dobę przy kompie to też zaczynam widzieć kod źródłowy na ścianach jak on liczby :| film polecam oczywiście)
Szósty zmysł

smile.gif
lectric
Piękny umysł, Trainspotting, Spun, Zaginiona autostrada, Twin Peaks (film)
konstantine
super dzial!!gratuluje pomyslodawcy laugh.gif laugh.gif laugh.gif
To sa moje ulubione filmy , te filmy naprawde robia wrazenie!!jestem fanem filmow psychologicznych naukowych i dokumentalnych(takich jak te)polecam i napiszcie co myslicie na ich temat!!

http://www.911.patrz.pl/
http://www.endgame.patrz.pl/
http://www.zeitgeist.patrz.pl/
http://www.terrorstorm.patrz.pl/
http://www.money.patrz.pl/
Jabol
Jak dla mnie American History X to dość naiwny film, robiący wrażenie nie na emocjach a na przewodzie pokarmowym (źle przyjmuje "brutalne sceny", jeszcze tak okropne). Ale to moje zdanie.
Trainspotting to "komedia" (w brytyjskim znaczeniu) a nie film psychologiczny, czy też "inny".
Kreatywnego nic mi nie wpada do głowy.
Seth
Co jest wg Ciebie naiwne w tym filmie?
Jabol
Wiesz, nie chcę zdradzać fabuły. Ale to prosta historia o człowieku, który rozlicza się ze swoją historią. O tym jak "uzdrawia świat". No i oczywiście o tym jak na końcu wszystko się pierdzieli. Po prostu od początku wiedziałem w którą to idzie stronę.
Zresztą niewiele też pamiętam. Od "feralnej sceny" nie mogłem się już porządnie "skoncentrować" (może mam za słabą "psychikę" na tak "psychologiczne" filmy).

// edit
@Seth: Może i powierzchownie go oglądałem. A może po prostu z różnych względów tematyka uprzedzeń i radykalizmu jest mi bliższa bądź bardziej oczywista, przez co zwroty i tok akcji oraz powody takiego obrotu spraw wydały mi się oczywiste i "naiwne" (szczególnie, jeżeli chodzi o młodego). Skończyłbym ten offtopic, bo nigdzie nie prowadzi, a jeżeli obejżenie tego filmu było dla Ciebie wartościowe to dobrze.
PS. "scena" obeszła się bez krwii.
Seth
Ten film to opowiesc o nienawisci i braku tolerancji, ktora wynika glownie z uprzedzen, otaczajacych nas ludzi i braku wiedzy. Najlepszym tego przykladem jest faszyzm, stad posluzyl on jako mysl przewodnia tego filmu.
Autor specjalnie wyostrzyl podzialy i caly watek ideologiczny aby brutalnie przedstawic ta strone osobowisci bohatera, a takze to do czego mozna sie posunac bedac zaslepionym "jedynymi slusznymi pogladami".

Pozniejsza przemiana bohatera, nie wziela sie z nikad. Dopiero po mentalnym przejsciu "na druga strone", zaczal patrzec na swiat inaczej bo zrozumial bezsens dotychczasowych dzialan. Ale i to ma swoj glebszy sens - poznajac to czego sie boimy umiemy to zaakceptowac.

Moment jego powrotu do rodziny jest punktem zwrotnym w historii bo dopiero wtedy bohater uzmyslawia sobie do czego doprowadzil oraz co bylo powodem jego dzialan.

Nie bede zdradzal zakonczenia ale film to nie "prosta historia" - chyba, ze bardzo powierzchownie sie na nia patrzy. Ten film to studium czlowieka, ktory na poczatku zaslepiony ideologia wychodzi na powierzchnie i zaczyna dostrzegac inna rzeczywistosc. Po jego przemianie mozemy obserwowac proces jaki musi przejsc aby wyrwac sie dotychczasowych wiezow.

Co do "tej" sceny to zgadzam sie ze byla bardzo brutalna ale chyba nie ogladales ostatnio wsplczesnych filmow tongue.gif albo nie grales w gry. Krew leje sie na kazdym kroku, a trupami mozna by wylozyc chodnik.
Natomiast w tym filmie jedna scena miala dobitnie pokazac przekroczenie pewnej granicy - posluyzc jako srodek wyrazu.

Moze faktycznie juz niewiele pamietasz z tego filmu albo tez "ta" jedna scena nie pozwolila Ci ogladac dalej filmu, bo to co piszesz zupelnie nie przekonuje mnie do tego aby nazwac ten film "naiwnym".
qqrq
Dorzucam się:

Mulholland Drive
Blue Velvet
Dzikość Serca
- ma się rozumieć, Lynch to klasyk...

Przełamując Fale
Tańcząc w Ciemnościach
Dogville
- filmidła ciężkie jak 100 kilo, ale robią wrażenie; nie rozumiem tylko tej dziwnej skłonności von Triera do brutalnego niszczenia niewinności

Mr. Brooks - jakieś 2 mies. temu byłem na tym w kinie i polecam
Ravenous - horrorek, ale fajny - a muzyka jaka... winksmiley.jpg
Wzgórza mają oczy - nie jestem pewien czy tak to się nazywa, to rzecz o osadzie jakichś drzewnych potworkach, ale znowu bardzo fajne
Fenomen - Travolta i fajne kino
Inni
Martwe Ptaki
- taaaaki przerażaczyk smile.gif

Katedra - polskie znaczy najlepsze... winksmiley.jpg
Zbrodnia i Kara - zarówno film fabularny jak i animowany
Imię Róży
Pianista
- chyba jedyny film lepszy od książki

Prawie wszystkie filmy Pedro Almodovara (głównie za fabułę - absolutnie nikt dzisiaj nie pisze takich historii jak on)
domis86
moje propozycje:

- American Beauty (1999) - (5 Oscarów - jeden dla Kevina Spacey smile.gif )
- The Jacket (2005)
- Children of Men (2006)
mike
Wczoraj byłem na na filmie Rezerwat. Świetny!!
Polska komedia obyczajowa o mieszkańcach starej warszawskiej Pragi, o jej realiach i o tym jak lewobrzeżna część Warszawy ich widzi.
Film o ludziach o ich historiach, smutkach i marzeniach. Świetny.

Film jest nafaszerowany niesamowitym klimatem Pragi przeplatany warszawsko-praskimi piosenkami w wykonaniu lokalnych gwiazd z akordeonem kręcących się pod oknem. Bardzo polecam.

A oto przedsmak Rezerwat - "Ballada o kwiatach"
Piosenka o kwiatach (pełna wersja, cover)

Jutro albo w weekend idę do kina raz jeszcze, film jest tego wart.
kitol
Miasto gniewu (L.A. Crash) - film ukazujący jeden dzień z życia kilku osób. Początkowo nie mają ze sobą nic wspólnego, lecz ich losy niespodziewanie splatają się. Gorąco polecam
kszychu
Czy ktoś wymienił już "Trio z Belleville"? Jeśli nie, to ja dorzucam. Dodatkowym plusem tego filmu jest muzyka.
AxZx
ja zaproponuje:
(z takich nowszych)
  • Sztuczki
  • XXY
  • Bucket List
  • Goodbye Bafana
  • Butelki zwrotne (Vratné lahve)
  • Akumulator 1 (Akumulátor 1)
a ze starszych
  • Noi Albinoi - Nói albinói (AKA Noi the Albino / Nói)
  • Lilja 4-ever (AKA Lilja 4ever / Lilya 4-ever)

wiecej nie pamietam:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.