Oto moje propozycje:
Buntownik Z Wyboru - swietna kreacja aktorska oraz historia glownego bohatera. Film bardzo wciaga i daje do myslenia.
Breakfast Club - stary film ale poruszajacy ciagle aktualne problemy nastolatkow.
Requiem Dla Snu - ciezki film ale warto obejrzec. Rewelacyjna sciezka muzyczna, ktora doczekala sie wielu remixow oraz ukazala sie w wielu innych filmach i reklamowkac
Wiezien Nienawisci - Rewelacyjny chodz na poczatku brutalny film. GENIALNA gra aktorksa Nortona - ten film obejrzalem kilka lat temu i do dzisiaj jak tylko pokazuja jego powtorki w telewizji zawsze go ogladam.
Memento - film do obejrzenia na dwa razy. Za pierwszym jestes zaskoczony podejsciem i fabula, a pod koniec filmu masz wrazenie, ze wszystko staje sie jasne. Za drugim razem mozna wylapac rozne ciekawe elementy, ktorych wczesniej sie nie widzialo - np. osoba w ostatniej scenie
Symetria - genialne polskie kino. Film do obejrzenia przy zgaszonym swietle. Rewelacyjny klimat i gra aktorow. Dajace do myslenia zakonczenie.
Mlodzi Gniewni - Ten film swego czasu zrobil wielka furrore. Jednak mimo kilku lat na karku nadal fajnie sie go oglada i nuci piosenke Coolia
Czlowiek Slon - Ten film wywoluje bardoz duze emocje i zdecydowanie nie jest kinem do ktorego siada sie z garscia popkornu i kubkiem koli w reku.
Czesc Teresko - Polski film zrobiony niskim nakladem srodkow ale opowiadana w nim historia wciaga i zostaje w pamieci.
Skoro juz mowa o PI (ktore nawiasem mowiac zupelnie nie przypadlo mi do gustu) nie sposob wspomniec o
Glowa Do wycierania - film jest obledny. Instrukcja ogladania: zaslaniamy zaslony. Wylaczamy swiatlo w pokoju. Zamykamy dzwi. Film ma niesamowity Linczowski klimat. Przy dobrym naglosnieniu, po zakonczeniu filmu i powrocie do rzeczywistosci mamy wrazenie jakbysmy nagle znajdowali sie w obcym swiecie - bez odglosow fabryki, ktore towarzyszla nam przez caly czas trwania filmu. Film jest bardzo trudny ale warto dotrwac do konca aby moc powiedziec: co ja przed chwila ogladalem? :|

Caly cykl: 3 kolory - rewelacyjne kino
Historie Milosne - Starszy Sztur (mlodszy tez sie na chwile pokaze

) rewelacyjnie gra swojego bohatera(ow). Swietne kino dajace do myslenia. Fragment z winda i pytaniem "Czy to juz koniec" pozostanie mi dlugo w pamieci
Poniedzialek - Malo znany ale bardzo ciekawe i mocne kino. W jednej z glownych rol Pawel Kukiz - swietny klimat.