Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][sql] poprawne zapytanie - wyszukiwanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kosmic
sorka ze wale z takimi banalnymi rzeczami.... ale jeszcze sie nie spotkałem z takim zapytaniem i dlatego pytam:

$zapytanie = mysql_query("SELECT * FROM foto WHERE $kryt BETWEEN 100 AND 200 LIKE '%$szuk%' ORDER BY $sort DESC LIMIT $page.$limit")

czy to jest dobre questionmark.gif

$kryt - to kryterium rozmiaru zdjecia

chyba nie bo wywala mi bład sad.gif

jak ma byc poprawnie questionmark.gif
nospor
a te: LIKE '%$szuk%' to niby jakiego pola ma dotyczycz? Bo nie okresliles tego
kosmic
Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in C:\Program Files\VertrigoServ\www\galeria_zdj\gal_wyniki.php on line 97

taki błąd mi wywala sad.gif

a co do dalsze części zapytania to:

'%$szuk%' - to szukana fraza

hmmm.... no tak, ale skoro mam szukac po rozmiarze zdjecia to fraza nie potrzebna sad.gif (chyba) no ale co w takim razie zrobic z tym polem sad.gif

kurde nie wiem jak to ugryść sad.gif.....

moze od początku:
moje zapytanie teraz to:
Kod
$zapytanie = mysql_query("SELECT * FROM foto WHERE $kryt LIKE '%$szuk%' ORDER BY $sort DESC LIMIT $page,$limit");
$licz = mysql_num_rows($zapytanie);

no i mam formularz gdzie jest pole w którym wpisuje frazę i przycisk szukaj..
no i hyla... no ale teraz poprzez zmienna $kryt
i kolejny formularz który jest listą wybierana ustalam kryteria, domyslnie jest to oips, ale jest rowniez nazwa no i rozmiar zdjecia

no i z nazwa sobie poradzilem bo o prostu $kryt przyjmuje inna wartos i szuka w frazy w nazwie pliku

ale jak z ttym rozmiarem questionmark.gif to nie wiem... kurde sad.gif

ale chyba trzeba tak wogole to tylko jeden formularz z tego zrobic... co questionmark.gif
i co z tym rozmiarem.. bo rto chyba przez osobne zapytanie questionmark.gif? czy jak....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.