Mam problem z php i js. Mam stronę A.php, na ktorej znajduje sie kilka linkow. Chcialbym aby po klinieciu na link (ma dzialac dla klikniecia na ktorykolwiek z linkow a nie jeden wybrany) wywolywana byla funkcja php a dopiero potem strona przechodzila do adresu podanego w href.
z racji tego ze linkow na stronie moze byc sporo rozwiazanie "onClick" byloby dla mnie troche uciazliwe, bo linki nie beda generowane w petli wiec masa dodatkowego pisania. Probowalem zrobic cos z pomoca <body onUnload=""> ale tez niezbyt mi wychodzilo. Prosilbym o pomoc w rozwiazaniu problemu poprzez "onUnload", jednakze jesli nie ma innej opcji to moze byc i "onClick".
Do rzeczy co chce zrobic: (przyklad)
na stronie A.php mam link do strony B.php
na stronie A.php tworze obiekt, ktorego zawartosc jest zczytywana z bazy danych.
niektore dane (wartosci int) w obiekcie sa pozniej zmieniane przez skrypt js.
klikajac na link do strony B.php, powinna zostaw wywolana funkcja update.php ktora zapisze aktualny stan obiektu do zmiennej sesyjnej.
<?php $v = new Obiekt; ?>
<?php function obj_overwrite($v) { $_SESSION['obj_v'] = $v; } ?>
Rozwiazanie mogloby wygladac tak: <a href="B.php" onClick=""> lub <body onUnload="""> ale nie mam pojecia co wstawic do onclick/onunload. Nie wiem jak wywolac funkcje PHP z poziomu js. Wiem natomiast ze da sie to zrobic za pomoca AJAX'a ale nie czytalem o nim duzo i nie mam zbyt pojecia jak to wykonac.
Z gory dzieki,
gafgarion