najpierw:
Cytat
Chcę uzyskać taki wpis aby wartość z pola id była wpisana też w pole2 i 4.
a potem...
Cytat
Gdy pada odpowiedz na post, zmieniana jest wartość w komórce ostatniej odpowiedzi na id postu odpowiedzi.
wg mnie to są dwa zupełnie różne rekordy... napierw piszesz o zmianie 2 pól, a potem o zmianie jednego... dalej nie wiem o co ci chodzi... coś ściemniasz o problemach z wyciąganiem odpowiedzi... nadal bez sensu - nie ma odpowiedzi - to pole `id_odpowiedzi` powinno być NULL... poza tym powiązanie postu i odpowiedzi na niego powinno być zrobione w oddzielnej tabeli...
a tu:
Cytat
Gdy dla postów bez odpowiedzi dam 0 w kolumnie "id ostatniej odp" to wtedy tracę możliwość odpowiedniego posortowania ich.
to już zupełnie nie masz racji, poczytaj o funkcjach IF() oraz IFNULL(), skojarz to z ORDER BY i zrozumiesz że przepisywanie `id` do dodatkowych kolumn nie ma sensu...
Jeżeli chcesz wyciągać 10 ostanich postów / odpowiedzi - to nie polegaj na polu `id` - bo jego zawartość może ulec zmianie (np. w czasie przenoszenia bazy na inny serwer) i nie musi odzwierciedlać kolejności dodawania wpisów. Utwórz pole typu TIMESTAMP z domyślną wartością NOW() i sortuj wg niego...
powodzenia... wesołych i spokojnych świąt bożego narodzenia...