Jakie zrobić zapytanie do bazy danych które jako wynik poda mi prawdę bądź fałsz.
Jeżeli taki użytkownik jest w bazie to niech zwróci fałsz, jeżeli nie ma to niech zwróci prawdę.
<?php $query = mysql_query ("SELECT COUNT(*) as `count` FROM `users` WHERE `nazwa` = 'nazwa użytkownika'"); // bądź wyszukuj po innym polu $row = musql_fetch_assoc ($query); if ($row['count'] == 0) { // nie ma uzytkownika } else { // jest użytkownik } ?>
<?php //wyświetli "1" (prawda) - jak jest user, lub "0" (fałsz) jeśli takiego nie ma. ?>
<html> <head> <script> function checkLogin (name) { var ajaxRequest = false; if (window.XMLHttpRequest) { ajaxRequest = new XMLHttpRequest (); if (ajaxRequest.overrideMimeType) { ajaxRequest.overrideMimeType ('text/xml'); } } else if (window.ActiveXObject) { try { ajaxRequest = new ActiveXObject ("Msxml2.XMLHTTP"); } catch (exception) { ajaxRequest = new ActiveXObject ("Microsoft.XMLHTTP"); } } ajaxRequest.open ('GET', 'check.php?login=' + name, true); ajaxRequest.onreadystatechange = function () { if (ajaxRequest.readyState == 1) { alert ('SPRZAWDZANIE...'); } else if (ajaxRequest.readyState == 4) { if (ajaxRequest.status == 200) { if (ajaxRequest.responseText == 'YES') { alert ('PODANY LOGIN ISTNIEJE'); } else if (ajaxRequest.responseText == 'NO') { alert ('PODANY LOGIN NIE ISTNIJE'); } else { alert ('BLAD2'); } } else { alert ('BLAD3'); } }; ajaxRequest.send (null); } </script> </head> <body> <form name="form" method="POST"> <input onBlur="checkLogin (this.value);" type="text" name="login" /> </form> </body> </html>
<?php $query = mysql_query ("SELECT COUNT(*) as `count` FROM `users` WHERE `login` = '" . $_GET['login'] . "'") or die (mysql_error ()); if ($row['count'] == 0) { } else { } ?>
<?php include("includes/config.php"); include("includes/language/". LANGUAGE .".php"); $query = mysql_query ("SELECT COUNT(*) as `count` FROM `".NAMEBASE."users` WHERE `login` = '" . $_GET['login'] . "'") or die (mysql_error ()); if ($row['count'] == 0) { } else { } ?>
<?php ?>
<?php ?>