jewel1985
24.12.2007, 11:55:37
Witam,
chcialbym zrobic w takim malm panelu adm oprocz dodawanie takze edcje i usuwanie rekordow z tabeli.
Tylko chce zrobic to w taki sposob, ze zarowno edycja, jak i usuwanie danego rekordu odbywac sie bedzie za pomoca nacisniecia takiego przycisku (sa to wstawione np. jpegi z iksem przy kazdym rekordzie). I nie wiem wlasnie, jak zrobic to , ze jak nacisne takie przycisk przy ktoryms rekordzie, to jak mam zidentyfikowac to, przy ktorym to rekordzie bylo i ktor wlasnie mam usunac.
Za wszelkie wskazowki bede bardzo wdzieczny
sniezny_wilk
24.12.2007, 12:02:38
Jeśli panel masz jakoś zabezpieczony, tzn sesja itp. To możesz to zrobić przekazując parametry za pomocą tablicy $_GET.
1. pobierasz z bazy rekordy w pętli, przy każdym stawiasz dwa obrazki, do usuwania i edytowania.
2. odpowiednio linkujesz obrazki np, do usuwania -> skrypt.php?akcja=usun&id=id_rekordu (ID pobierasz z bazy, przy każdym przejściu pętli), a do edytowania -> skrypt.php?akcja=edytuj&id=id_rekordu.
3. potem tylko czytasz zmienną $_GET["akcja"] i w zależności od niej wykonujesz zapytania, UPDATE, lub DELETE, gdzie w WHERE wstawisz id z $_GET["id"].
b_chmura
24.12.2007, 12:04:55
potrzebny Ci będzie numer identyfikacyjny
DELETE FROM `nazwa_tabeli` WHERE `id` = '$id'
EDIT
zapomniałem o edycji
UPDATE `nazwa_tabeli` SET `nazwa_kolumny` = ' nowa_wartosc' WHERE `id` = '$id'
jewel1985
26.12.2007, 00:40:03
dzieki za pomoc...
aby nie zakladac nowego tematu, szybkie pytanie: jak wydobyc z rekordu tylko konkretna poczatkowa liczbe znakow? (potrzebne przy UPDATE, gdzie tresci jednego z rekordow sa dosyc dlugie)
sniezny_wilk
26.12.2007, 10:30:37
Nie wiem czy przez SQL da się coś takiego zrobić, ale możesz pobrać sobie rekord jeden do zmiennej i zrobić coś takiego
<?php
// $zmienna - w niej jest rekord
$zmienna = substr($zmienna,0,50) //zostaną pobrane znaki od zerowego do 50 czyli pierwsze 50 znaków ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.